Flera vaccin mot viruset som sprider covid-smittan, också känd som corona, är snart här. Precis som vi noterar i de goda nyheterna ovan.
När många av världens forskare, stater och läkemedelsproducenter sätter in stora resurser, går det alltså att åstadkomma mycket på kort tid. Två av vaccinen ska ha 95 procents effektivitet, ytterligare ett cirka 90 procent. Det sistnämnda har dock fördelen att vara mindre temperaturkänsligt.
Snart är dock ett lite löst begrepp. Statsepidemiologen Anders Tegnell sade nyligen att ett vaccin tidigast kan finnas tillgängligt i januari. Den uppgiften tål att handskas försiktigt med. Notera också att det redan har gjorts krassa bedömningar av vilka grupper som behöver vaccinet först. Prioriteringsordningen framstår som rimlig. Först äldre och personer ur riskgrupper med så kallat underliggande sjukdom, därefter personal inom vården och omsorgen. Först i nästa steg – som tidigast efter halvårsskiftet 2021 – kan den breda allmänheten inkluderas. Det dröjer alltså innan så pass många svenskar är vaccinerade att hotet från smittan kan ses som stoppat. För den här gången.
Samtidigt blir behandlingsmetoderna bättre – med minskad dödlighet – och kunskaperna om smittrisker fördjupas, exempelvis skillnader mellan blodgrupper. Smittskyddet kommer att påverka samhället under större delen av 2021. Det gäller nu att klara av själva väntan. Med ett vaccin på väg, upphandlat och i planeringsstadiet för genomförande, blir det lättare att acceptera en förlängning av de åtgärder som gäller. En begränsad väntan är betydligt bättre än att det kanske kommer något så småningom.
RÄTTELSE (SN 30/11): Gårdagens huvudledare om välfärdsbrotten var skriven av Tobias Samuelsson. Det var alltså inte jag som skrivit den texten, men mitt ansvar att det blev fel i papperstidningen.