Våldsamheter, hot och hån mot blåljuspersonal har för många blivit vardagsmat. Inte minst hos poliser runt om i Sverige. 2019 gav Polisförbundet ut rapporten När de som ska skydda attackeras. I den framgår det att polisernas angivna upplevelser om våld och hot ökat under de två åren innan rapportens publiceringsdatum. Samtidigt skränar politiker, från höger till vänster, om att Sverige behöver fler poliser. Det första steget för att få fler poliser måste vara att bekämpas Polisens utsatthet.
Lag och ordning, eller “trygghetsfrågan” som politiker kallar det, var enligt Novus den näst viktigaste valfrågan för väljare i juni 2021. En alltför vanlig åtgärd som politiker föreslår är fler poliser, vilket i praktiken ofta innebär fler platser på Polishögskolan (PHS), vilket å ena sidan ter sig som en självklar lösning på problemen.
Å andra sidan vill vi ju att de som söker in till PHS ska vara vettiga, passa inom yrket och vara kompetenta. Detta är framförallt viktigt då populära slagord, anammade från USA, såsom ACAB (All Cops Are Bastards), går att höra här och var även i en svensk kontext. Sverige behöver alltså inte bara fler poliser, utan fler förtroendeingivande poliser.
Istället ligger nog en lösning på problematiken kring bristen av poliser i Sverige på yrkets status. Om det är något som påverkar attraktiviteten till yrket måste det ändå vara tryggheten på arbetsplatsen. Givet den statistik och de fall som rapporteras om i media hipp som happ är det inte särskilt märkligt att folk inte vill studera till att bli poliser.
Polisyrket är med och toppar listan av de absolut viktigaste yrkena i samhället. Det är de som kommer till undsättning när en kvinna blir tafsad på på krogen, när en man försvunnit spårlöst eller ett barn utsätts för våldsamheter i hemmet. Det är poliserna som garanterar den fundamentala tryggheten i vårt land, såväl upplevd som faktisk.
Det verkar dock som det skett ett uppvaknande hos allmänheten. Folk börjar se att personen bakom polisuniformen faktiskt är en människa, med ett eget privatliv och egna känslor. Detta är säkerligen mycket tack vare Sveriges Televisions TV-serie Tunna blå linjen, som kom tidigare i år. En vanlig respons på serien var att den var bra för att den var väldigt trovärdig och realistisk. Att även polisens utsatthet kommer på agendan hos den breda massan är minst sagt värdefullt.
Men det hindrar oss inte från att arbeta för att göra yrket attraktivt igen. Där ska varje individ i Sverige dra sitt strå till stacken för att förbättra för poliskåren. Det kan tyckas vara lite, men sluta använd förminskade ord och uttryck, som snutjävel eller ACAB. Om du ser ett klipp på poliser som sprids på internet i syfte av att smutskasta poliskåren, kolla upp källan och ifrågasätt. Och framförallt: begrunda vad Polisen faktiskt gör för dig och ditt liv.
För att komma till bukt med den otrygghet som politiker så ofta skrålar om krävs det krafttag – på riktigt. Det räcker inte med att utlova fler platser på PHS. Utsattheten bland poliser måste bekämpas och allmänhetens syn på polisyrket måste bli bättre. Det är på så sätt vi får fler kompetenta människor att vilja bli arbeta med ett av samhällets viktigaste yrken, polis.