Kunniga medborgare gör samhället starkare. När det handlar om gängkriminalitet och organiserad brottslighet är det ett måste. Det är en solklar slutsats av förra veckans öppna möte med Nyköping kommun och polisen. Det behövs mer av detta.
Ämnet är stort för invånarna i allmänhet och föräldrar i synnerhet. Oavsett om vi pratar om Alicia, omsorgsarbetande mamma till tre, eller Axel, skiftgående pappa som inte är hemma under en del kvällar och helger. Att veta mer om vad våra myndigheter gör och ser, vad föräldrar och andra kan göra och hur man tar hjälp av varandra – det gör oss alla starkare.
Det ger tillit och tilltro. Utrymmet för vanföreställningar och mörkerkrafter minskar.
På sn.se berättade vi kontinuerligt under kvällen om vad som hände och vad som togs upp. Fler utanför Culturums dörrar fick veta mer. Frågestunden innehöll en rad vettiga frågor till polis och socialtjänst. Det finns garanterat fler som vill förstå mer också efter detta.
Det är samtidigt mycket alarmerande att vi har poliser i detta värdefulla arbete som inte kan stå med efternamn i mötet med allmänheten. Om den personliga hotbilden – eller mot närstående – är så stor för de som jobbar med dessa frågor, då är det viktigt att medborgarna förstår de fulla riskerna i detta.
Polisen är medborgarens kraft. Våra myndighetspersoner representerar oss, de är som vi och en del av oss. Det är det öppna samhällets kärna. Därför vore det på sin plats att höra mer från polisledningen i Nyköping. Hur allvarliga är hotbilderna mot våra nära poliser? Behöver arbetet med att garantera skydd för närstående till den personalen få mer resurser?
Är risker och hot lika stora för socialtjänstens medarbetare? Hur skyddas de?
En kriminalitet med låg våldströskel och alldeles för många vapen, är på dödligt allvar.
Det var mer än olyckligt att mötet hölls samtidigt som kommunfullmäktige. Folkvalda makthavare hade behövt vara på plats, inte för att hålla låda men för att vid behov svara när många lyssnade.
Riskerna med unga som dras in i gängkriminalitet slutar inte heller vid centralortens gränser. Ett Nyköping fritt från gängkriminalitet måste omfamna hela kommunen. Ja, det må vara centerpartistiskt att påpeka detta, men det är brutalt relevant.
Det finns inga garanterat fredade byar eller hembygder. Bortglömda miljöer, där ingen letar efter barn som ingen ser, brukar ju vara attraktiva för kriminella.
Gängen söker sig dit barnen finns. Stigtomta, Tystberga, Nävekvarn och så vidare har gott om medborgare med egna frågor och kunskapsbehov. Möt dem! Glöm inte heller grannkommunerna, Oxelösund, Gnesta och Trosa. Det här är folkbildningsinsatser, ett fint och värdefullt begrepp.
Gå vidare med detta. Håll i och nå ut!