Att de äldre med bräckligast förutsättningar i Sörmland får första chansen att skydda sig mot covid-19 via vaccinering är rätt. De särskilda boendena har varit en särskilt utsatt miljö. När nu Region Sörmland lägger upp planerna för det breda vaccineringsarbete som väntar, speglas detta också i de erfarenheter som gjorts så här långt (SN 22/12).
Prioriteringarna följer den nationella plan som Folkhälsomyndigheten har satt upp. Myndigheten skriver även att ”ett indirekt skydd för personer som bor på särskilda boenden för äldre kan också uppnås genom att tidigt vaccinera personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer i dessa riskgrupper”.
Det är alltså lika viktigt att personal inom sjukvården och i den patientnära dagliga omsorgen tidigt får ta del av vaccinet som de bräckligaste i riskgrupperna. Att arbeta i miljöer med ständigt inkommande smittade och sjuka är både riskfyllt och påfrestande, fysiskt och psykiskt. Detsamma gäller den hemtjänstpersonal som dagligen har att möta några ur de mest utsatta riskgrupperna. Att de närmast anhöriga som ingår i dessa hushåll också kommer att prioriteras, är en rimlig ordning.
Folkhälsomyndigheten planerar i fyra faser. I fas 2 till 3 ska vaccin ges till personer 70 år och äldre, till övrig personal som "arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19” samt individer yngre än 70 i specifika riskgrupper.
Fas 4 utgörs av övriga. Men nog borde annan samhällsviktig personal här ges förtur – exempelvis polis och räddningstjänst – i den fasen. Övrigas sociala avstånd borde kunna upprätthållas ytterligare ett tag, i så fall.