Bromsas det för sent ännu en gång?

Tecknen på ökad smittspridning i Sörmland är oroande.

Antalet covid-smittade ökar igen i flera Sörmlandskommuner. Före sportlovsveckorna. Har de nationellt smittskyddsansvariga reagerat för sent, precis som i höstas?

Antalet covid-smittade ökar igen i flera Sörmlandskommuner. Före sportlovsveckorna. Har de nationellt smittskyddsansvariga reagerat för sent, precis som i höstas?

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-02-18 13:45
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi ser tidiga tecken på goda vaccinationseffekter, med minskad covid-smitta på landets äldreboenden. Takten och effektiviteten i en omfattande vaccinering är det till slut som avgör hur länge vi måste slita med restriktioner.

Nyligen (9/2) berättade regeringen också om hur pass mycket större befogenheter den nu anser sig ha med den tillfälliga pandemilagen. Bland annat det skickats ut förslag på remiss om att snabbt kunna stänga företag, inte bara varuhus och gallerior, utan ”samtliga handelsplatser, serviceinrättningar där det är svårt att hålla avstånd som till exempel frisörsalonger, gym, sport- och badanläggningar samt restauranger och andra serveringsställen.” Med det görs som tidigast den 11 mars...

Detta är stora ingrepp som än en gång kan slå stenhårt mot många mindre företag, omfattande frihetsinskränkningar med kort eller ingen förvarning. Trots dessas slit för att leva upp till nu rådande regler. Inte heller denna gång kom regeringen med svar på hur sådana extraordinära åtgärder ska följas av en snabb ekonomisk kompensation för de verksamheter som stängs. När det kommer till omsorg om företag och företagare behöver regeringen knuffas igång av Centerpartiet och Liberalerna, gång efter annan. 

Regeringen har däremot lämnat viktiga besked om mer nyanserade regler för kultur- och idrottsevenemang. Det har efterlysts länge. I torsdagens SN välkomnade Sörmlands Museum chansen att på ett säkert sätt ta emot besökare igen. Det gör idrottsrörelsen också. 

Tyvärr kom nu även nedslående besked om ett tilltagande antal smittade i flera Sörmlandskommuner – i Nyköping, Oxelösund, Strängnäs och Flen. Före sportlovsveckorna. Risken är att det är början på en ökning, inte en enstaka effekt. Har det återigen bromsats för sent på riksnivå, precis som i höstas?