Byråkrati får inte göra att värdefullt vaccin kasseras

Regelverk får inte vara ett hinder för att så många som möjligt ska få vaccin.


Att vaccin tvingas kasseras hellre än utnyttjas fullt ut är ett problem. Det måste finnas konstruktiva vägar att minimera den risken, utan att fastna i onödig byråkrati.

Att vaccin tvingas kasseras hellre än utnyttjas fullt ut är ett problem. Det måste finnas konstruktiva vägar att minimera den risken, utan att fastna i onödig byråkrati.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-04-17 05:19
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under de senaste veckorna har ett flertal granskningar publicerats om vaccinationen mot covid-19. Dels ser vi hur fler och fler vaccineras i takt med att våren blommar upp och ut. Dels tvingas vi bevittna när tusentals doser slängs trots att flera yngre riskgrupper väntar på sin tur.

Dagens Nyheter rapporterade i början av april om att åtminstone tusen vaccindoser har kasserats (8/4). Mörkertalet uppges vara stort, eftersom regionerna oftast inte för någon statistik över hur många doser som slängs bort. Exempelvis Pfizers och Modernas vaccin kräver ett minutiöst hanterade under transport och distribution, inte minst i form av extremt låga temperaturer. Oftast beror kasseringen på att doserna har blivit för gamla eller hanterats på fel sätt.

Det privata vårdbolaget Vaccindirekt som vaccinerar på uppdrag av Region Stockholm har slängt upp till 1 700 doser. Merparten av dessa slängdes för att patienter inte dykt upp eller avbokat i sista sekund (DN, 12/4). Om doser finns över har regionerna rutiner för en så kallad reservlista som människor (i rätt prioriteringsordning) kan skriva upp sig. Om doser blir över ska dessa personer kontaktas och hinna ta sig till vaccinering på ytterst kort varsel. Det är lättare sagt än gjort i många lägen. Särskilt när de upptinade vaccinen blir dåliga fort.

Vaccindirekts vd Toni Haapanen menar att det är svårt att parera instruktionerna från regionen, Stockholm, och det korta tidsfönstret som personalen har att jobba med innan doserna blir för gamla. Haapanen menar exempelvis att andra riskgrupper som står utanför den nuvarande vaccineringsfasen hade kunnat erbjudas vaccin om reglerna såg annorlunda ut. Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg menar däremot att förslagen från den privata aktören är ”för långt bort från prioriteringsordningen” och att vaccineringen ska ske jämlikt.

Jämlikhet och solidaritet är avgörande i vaccineringsordningen. De allra svagaste ska givetvis ges vaccin först. Men när vaccin som skulle kunna ges till någon annan i stället slängs i papperskorgen, då hamnar vi fel. Är det moraliskt försvarbart att slänga doser när andra riskgrupper som borde kunna erbjudas vaccin i stället, tvingas vänta?

En stelbent byråkrati ska rimligen inte sätta käppar i hjulen för att fler riskgrupper ska få chansen till vaccin tidigare – om tusentals doser annars kommer att slängas. Detta bör även ses i ljuset av att pandemin inte kommer ta slut förrän så många som möjligt är vaccinerade. Regionerna vaccinerar, men det är också en nationell fråga.

Om vaccindoser riskerar att slängas spelar det mindre roll vem som först är på plats i turordningen, så länge fler kan bli vaccinerade och färre doser kasseras. Framförallt om övriga riskgrupper prioriteras. Det är vettigt att ha reservplatser tydligt uppbokade från andra riskgrupper i förväg, för att så lite vaccin som möjligt tvingas gå till spillo. Det vore kort och gott en win-win för hela samhället. Kalla det pragmatism eller sunt bondförnuft.