Byråkratin behöver sina guldstjärnor – som Trosa

Effektiv hantering av bygglov och detaljplaner ger guldstjärna – och samhällsnytta.

Det gäller att som Trosa kommun måna om effektiviteten i de egna byråkratiska hanteringen. Det ska gå snabbt, men måste också bli rätt.

Det gäller att som Trosa kommun måna om effektiviteten i de egna byråkratiska hanteringen. Det ska gå snabbt, men måste också bli rätt.

Foto: Isak Dahl

Ledare2023-08-28 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Trosa kommun är etta i en mätning av landets kommuners hantering av bygglov och detaljplaner. Ett femtiotal kommuner deltar i Nationellt ledtidsindex. Egentligen borde det vara i alla kommuners intresse att låta sig mätas. 

Alla kan inte vinna, men alla har något att lära. För är det något som är viktigt för invånarna – befintliga och framtida – är det att besluts- och tillståndsprocesser går snabbt – och blir rätt. Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Dan Larson (M) pekar på två viktiga delar i sin kommentar på Facebook till utmärkelsen, nämligen effektivitet och kompetens på tjänstemannasidan. 

Pia Lindbäck, bygglovsansvarig i Trosa kommun, säger ungefär samma sak i sin kommentar. En väl samarbetande grupp med god erfarenhet och förmåga till nära dialog med de som söker tillstånd, det är sådant som förtjänar sin guldstjärna. Samarbete kan alltid göras bättre. Erfarenhet tar sin tid, har en rekryteringskostnad eller förtjänar löneuppmuntran för att behållas. Nyttan med dialog ska sitta i ryggmärgen. Om inte, börja om.

Den som vill bygga nytt eller bygga ut, har lagt tid och pengar på att söka bygglov och så gott det går försökt att göra rätt. Den ska inte behöva drabbas av långa väntetider eller ledtider som det kallas i den här undersökningen. Effektiva och genomtänkta arbetsprocesser, noggrann byråkrati i positiv bemärkelse, det säkrar nytta – både för de byggföretag eller privatpersoner som ansöker och för medborgarna. 

Snabbt men fel är inte effektivt. I slutänden är svajig kvalitet något tidsödande och, än värre, det gröper ur tillit och tilltro till en rättvisande behandling. Det här ska man ha i bakhuvudet när tjänstemannabeslut och kommunal byråkrati diskuteras. 

Det är inte snabbast till varje pris, det är hög effektivitet som är grejen. Erfarenhet och rätt typ av drivkrafter är därför guld värda. Kommuner med hög omsättning på exempelvis sin bygglovs- och detaljplanekompetens får det svårare att säkra en tids- och kostnadseffektiv hantering. Det är ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Det är människor i byråkratin.

Det ska alltså inte bara gå snabbt utan också göras rätt. Så formas en samhällsutveckling värd namnet. Därför det positivt att Trosa tydligt toppar en sådan här mätning. Det gäller även Nyköpings kommun som når topp tio totalt och är sexa bland de medelstora kommunerna i mätningen. Gedigna underlag och effektiva beslutsprocesser är en enorm kraft i lokal utveckling, det har inga kommunledningar råd att bortse från.