C körde fast och söker en nystart i Nyköping

Centerpartiet i Nyköping byter ledare. Syftet är tydligt.

Malin Karlsson (SD), längst till vänster, och Martina Hallström (C), till höger om henne, konkurrerade i höstas om posten som oppositionsråd. Nu byter C gruppledare i Nyköpingspolitiken.

Malin Karlsson (SD), längst till vänster, och Martina Hallström (C), till höger om henne, konkurrerade i höstas om posten som oppositionsråd. Nu byter C gruppledare i Nyköpingspolitiken.

Foto: Tommy Kägo

Ledare2023-06-15 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Att partier på kommunnivå byter gruppledare efter val är inget ovanligt. I två kommuner byter C nu gruppledare. John Carlsson har tagit ett steg ned i Trosa för att fokusera mer på företagandet. Anders Johansson ersätter. Att Centerpartiet i Nyköping ersätter Martina Hallström uppfattas säkert som något mer spekatulärt, hon har stått i täten under många år. Men inget sker oberoende av sin omgivning.

Det bärande svaret på frågan varför är det politiska läget. 

Även om partiet gick bättre lokalt än i riksdagsvalet blev priset högt i de förhandlingar som följde. Nyköpingscentern gick från att styra kommunen till att få en begränsad oppositionsroll. Man lyckades inte samla ett tillräckligt stöd för att göra Hallström till oppositionsråd. Det var en följd av flera faktorer. Efter valet 2018 lämnade C Allianssamarbetet för att styra kommunen ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det skapade en del ont blod. Vad än Martina Hallström tyckte personligen om den förändringen blev det hon som fick personifiera det skiftet och dess följder. 

Efter valet i höstas behövde C söka samförstånd hos sina gamla allianskamrater i Kristdemokraterna och Liberalerna. Det gick inte.

Under mandatperioden 2018-2022 hade Nyköpingscentern också en tid av inre oro som ledde till avhopp, men det ljöts därefter olja på vågorna. Allt hamnade dessutom helt i skymundan av den betydligt mer infekterade personkonflikten som bröt ut inom Nyköpingsmoderaterna. 

Efter valet så hade C förvisso ett utrymme ingå i ett nytt kommunstyre, men tackade där tydligt nej till Vänsterpartiet och dess nya gruppledare Helena Dahlström. Det vägvalet öppnade, något förneklat sagt, i stället för den S+M-konstellation som styr kommunen i dag.

Det är en omställning att gå från att styra en kommun till att hantera en oppositionsroll med färre representanter i nämnder och styrelser. C fick inte till någon valsamverkan eller samarbeten.  

KD backade upp Sverigedemokraternas Malin Karlsson i valet av oppositionsledare – och fick bra betalt för valsamverkan i form av poster och uppdrag. Det synliggjorde samtidigt läget i relationerna med Centerpartiet. För C fanns alltså en låsning till höger och en självvald sådan till vänster. 

Handlingsutrymmet var borta. Något måste förändras.

Nyköpingscentern försöker sig på en nystart. Bytet av gruppledare från Hallström till Torbjörn Olsson bör ses i det ljuset. Martina Hallström är en färgstark landsbygdsdebattör och dessutom distriktsordförande för Centerpartiet i Sörmland. Hon försvinner inte ur bild. Torbjörn Olsson är till vardags lantbrukare. Han har varit nämndordförande under såväl samarbetet med S och MP som under tiden med Nyköpingsalliansen 2006-2010. 

Det är alltså ingen äppelkindad novis och den erfarenheten kommer att behövas.