C tar ledartröjan för totalförsvaret

Säkra tre procent av BNP till det militära – och satsa uthålligt också på det civila försvaret. Fler partier än Centerpartiet behöver välja den linjen.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och försvarspolitiska talesperson Mikael Larsson tar täten för att lyfta finansieringen av försvaret till tre procent av BNP, samt att minst 100 miljarder går det civila försvaret fram till 2030. Det är en rejäl ambitionshöjning som Sverige behöver.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och försvarspolitiska talesperson Mikael Larsson tar täten för att lyfta finansieringen av försvaret till tre procent av BNP, samt att minst 100 miljarder går det civila försvaret fram till 2030. Det är en rejäl ambitionshöjning som Sverige behöver.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2024-03-13 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är dyrt med totalförsvar. Men det skyddar också något oerhört värdefullt för oss alla. 

Centerpartiet tar nu täten för en nödvändig satsning på totalförsvaret, där tre procent av BNP ska gå till de militära behoven. Utöver det öronmärks 100 miljarder till det civila försvaret fram till 2030. Resurserna behövs. Fråga din lokala landshövding eller regionråd. Kulisser funkar inte, varken som vapenverkan, matlager eller krigssjukvård. Det här måste vara stadigt säkrat, precis som under Kalla kriget.

En tydlig ambitionshöjning gör Sverige svårare att störa och förstöra, våra allierade står starkare. Regeringen har att agera. Det är ett handfast besked som Sverige kan ha med sig till Natos toppmöte i Washington DC i början av juli. 

Vi måste göra allt vad vi kan för att hjälpa Ukraina vinna och se till att Ryssland förlorar, som Estlands premiärminister Kaja Kallas nyligen markerade. Hon kunde också ha formulerat det som att demokratierna måste vinna och det ryska imperiet falla.

Hoten mot Sverige, mot vårt samhälle och våra demokratiska friheter är de mest omfattande på 30 år, minst. Den ryska aggressionen mot Ukraina är blott en del i ett totalitärt Rysslands försök att bygga ett nytt imperium. Högarna med lik efter ryska soldater, frivilliga eller tvångsvärvade, växer på Ukrainas slätter. Det ukrainska försvaret och samhället fredar sig, nätt och jämnt. Kriget fortsätter.  

Ett Ryssland med en industri på krigsfot har svårt att producera mycket avancerade vapen på grund av sanktioner, men massproduktionen av mer enkel och lättförbrukad materiel är ett faktum, artillerigranater exempelvis.

Västvärlden ligger efter. Den har en hemläxa att göra, och det med besked. Det gäller att vara så rejält rustad att priset för en angripare blir högt, för högt. Det priset mäts inte bara i form av människoliv, Putinregimen kan offra miljoner ryssar utan att tveka. Moskva måste ställas inför mer avgörande militära och säkerhetspolitiska risker: Moderna, demokratiska samhällen som står stadigt totalförsvarsmässigt. 

undefined
Civilt försvar har många beståndsdelar, samhällsviktiga funktioner som måste fungera i krig och i kris. Det är inte gratis.

Visst är detta jobbigt att ta in, det var inte så vi tänkte när Berlinmuren föll 1989 och Sovjetimperiet rasade samman 1991. Men det är vad det är. Detta är vad försvarsberedningen, där alla riksdagspartier deltar, har arbeta med. Slutsatserna som Centerpartiet nu drar är byggda på detta. Hoten, riskerna och behoven kräver en betydligt mer kraftfull finansiering än i dag, även med Natomedlemskapets nyttor. Ensamma hade vår nota blivit ännu högre.

Vi behöver utöver detta skapa utrymme för mer fristående finansiering av näraliggande investeringar. Det krävs ambitioner för ett byggande av samhällsskydd som vi inte har sett sedan 1950-talet. Försvaret av vårt samhälle, vår frihet och våra liv går helt enkelt inte att köpa på ett lågprisoutlet.