Carola hoppade av kulturkriget

Efter en helg som islamhatarnas kelgris hade Carola fått nog.

Hon ville inte vara islamhatarnas ikon.

Hon ville inte vara islamhatarnas ikon.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-04-11 14:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Carola Häggkvist, artisten som charmade Sverige med sin Främling i melodifestivalen 1983, fick fira påsk i en medial stormvind, 40 år efter sitt stora genombrott. På första vardagen efter påsken bad hon om ursäkt

Alla kan ha fel. Alla kan säga eller skriva saker som tål att strykas eller åtminstone nyanseras. Att sitta och grunna på sin kammare om hur religion, politik och samhälle hänger ihop är en sak. Att snabbt som ögat behöva formulera en drös ofärdiga tankar till ett svar i det offentliga, är något helt annat. 

Carola kopplade i intervjun med Svenska Dagbladet ihop ett antal lösa slutsatser och det blev till ett budskap som sammanförde upplopp invandring, islamkritik, kulturskillnader och någon form av hot mot att sjunga Den blomstertid nu kommer på skolavslutningar. Summan blev en nyanslös vi och dem-analys och möttes av stort jubel bland många islamhatare i sociala medier. Till slut fick dessa en ikon att samlas kring – någon betydligt varmare och charmigare än SD:s ordförande i justitieutskottet.

Själv kände hon sorg. Det uppfattade budskapet var inte det hon ville säga eller torgföra. Hon ville inte vara den som ger invandrare skuld för skjutningar. ”Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror att vi har svaren på. Inklusive mig själv. Här behövs mycket kommunikation och kunskap, på djupet. Så att vi kan nå varann i samhället, på riktigt”, skriver Carola på sitt officiella Instagram-konto. 

Intervjun speglade väl det som Carola länge har varit i rampljuset, typ folkkär men ändå egen och avvikande. 

Ingen tror nog att Carola är väl inläst i de svenska samhällsproblemens uttryck och orsaker. Inte heller är hon någon religionsanalytiker. Men omsvärmad av en hord med kulturkrigare som mer än något annat vill ha strid om mot invandrare och om eviga kulturskillnader, kilades hon fast – vid ett bråddjup mellan vi och dem.

"Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror att vi har svaren på. Inklusive mig själv", skriver Carola. De nyfunna meningsfränder som strömmade till över påsken verkar ha varit vara några som hon kände ett slags främlingskap inför.