Coronakrisen är inte över för de överlevande

Ropa inte hej förrän eftervården fått göra sitt.

Att intensivvårdas för covid-19 kan jämföras med en nära döden-upplevelse.

Att intensivvårdas för covid-19 kan jämföras med en nära döden-upplevelse.

Foto: isabell Höjman/TT

Ledare2020-06-30 05:57
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Coronakrisen har varit högst närvarande i allas liv under våren. Hälso- och sjukvården har utmanats till bristningsgränsen, vilket ökat på det så kallade "vårdberget" av vård som skjutits fram. I kriser gäller det att prioritera det mest akuta. När smittspridningskurvan planar ut kommer sjukvården tvingas ta tag i den planerade vården som inte hunnits med under våren.

Tusentals coronapatienter har skrivits ut från sjukhus runt om i Sverige. De som drabbats som hårdast av viruset har fått utkämpa en kamp på liv och död. De som skrevs in visste inte om de skulle komma ut levande. De som klarat sig efter en lång tid av intensivvård har en lång väg tillbaka till en normal vardag. Kroppen är svag och psyket är slutkört. I en brittisk studie uppgavs en tredjedel av landets behandlade coronapatienter ha fått ptsd efter sjukdomsupplevelsen (DN, 29/6). 

Att vara inlagd för covid-19 går att jämföra med en nära döden–upplevelse. Tusentals av de behandlade, svenska coronapatienterna förväntas nu att lida av ptsd (posttraumatiskt stressyndrom). Sjukdomens symptom är bland annat mardrömmar, hög anspänning och påträngande minnesbilder från själva traumat. Trots att coronaupplevelsen är över så lever de obehagliga minnena kvar hos patienterna. 

Efter coronasommaren kommer vi antaligen se en boom i antalet fall av ptsd, men troligen även inom all typ av psykisk ohälsa. Pandemin har slagit hårt mot alla - på olika sätt. Höstens vårdberg kommer inte innebära slutet på krisen - endast starten på en ny fas.