Det är ingen räkmacka han har fått, nya Centerledaren Muharrem Demirok.
Att ersätta en mycket populär politiker – och någon väcker starka känslor även hos motståndarna – är allt annat än lätt. För Centerpartiet ställs nu detta på sin spets. Annie Lööf har lämnat över stafettpinnen till Muharrem Demirok, som ska samla sitt parti kring en gemensam linje på väg mot valet 2026.
Det är vanskligt att bedöma ett läge efter en enskild förtroendemätning. Men att börja med rekordlågt – i Aftonbladets Demoskop – är inte någon drömstart. Fyra procent av Demoskop-panelens deltagare har stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är en bit upp till Magdalena Andersson (S) i täten med 57 procent.
Det blåser hårt i toppen. Förtroende tar tid att bygga, utgångspunkterna varierar och förväntningarna likaså. Notera att andelen som saknar förtroende för nya C-ledaren är bland de lägre (51 procent) bland partiledarna. Demirok delar den nivån med statsminister Ulf Kristersson (M), bara Magdalena Andersson har färre som saknar förtroende.
Partiledarskap är ett tempokrävande långlopp, för Centerledaren har det bara gått några veckor. Att börja på bottensiffror är ingen katastrof, men det är hårt. För om läget inte börjar förändras riskerar det att bli kroniskt. Se på nivåerna för Miljöpartiets språkrör Per Bolund (13 procent) och Märta Stenevi (16 procent) eller, för den delen, Liberalernas Johan Pehrson (19 procent).
När Muharrem Demirok tillträdde talade han mycket om att Centerpartiet måste upp bygga ett ökat förtroende på ett antal sakpolitiska områden. Allt talar för att det också är nyckeln till ökande förtroendesiffror för ledarskapet. Att han inte är Annie Lööf bör alla ha fattat vid det här laget.