Pride behövs i Nyköping och i Sverige

Pride firar rätten och friheten att vara sig själv. Fler behöver känna den tryggheten och den glädjen.

Pride handlar om så mycket mer än fest och glamour. Det handlar om friheten att vara den man är – oavsett var man bor. Bilden är från Prideparaden i Nyköping 2019.

Pride handlar om så mycket mer än fest och glamour. Det handlar om friheten att vara den man är – oavsett var man bor. Bilden är från Prideparaden i Nyköping 2019.

Foto: Magnus Andersson

Ledare2024-08-09 14:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Första veckan i augusti är reserverat för Stockholm Pride varje år. Under lördagens Prideparad deltog cirka 50 0000 personer och nästan en halv miljon stockholmare stod längs med Stockholms gator för att bevittna folkfesten. Det är fantastiskt att så många människor firar Pride i Stockholm. Det finns en stor styrka i att vara många som delar, i vart fall en grundläggande uppfattning om att HBTQ-personer har en självklar plats i vårt samhälle. Men alla prideparader i Sverige är inte lika välbesökta. På flera platser i landet är det inte heller alls lika självklart att HBTQ-personer välkomnas.

Prides huvudsakliga syfte har alltid varit att verka för att HBTQ-personers rättigheter stärks, samt att synliggöra orättvisor i samhället. Festligheter, musik och parad har visat sig vara effektiva verktyg för att visa stolthet och ge rörelsen ett mänskligt ansikte. För 50 år sedan var det få som kände någon som levde som öppet homosexuell. Både då och i dag handlar det i slutändan om frihet och det är exakt det som Stockholms Prideparad utstrålar. 

Men detta är inte en självklarhet i hela landet.

Förra året anordnades den första prideparaden i Nyköping på sex år. I år ersätts paraden av ett firande inomhus. Arrangörerna bedömer att paraden inte kan genomföras på ett säkert sätt. Majoriteten av kommunerna i Sörmland saknar pridefirande, men också ett kort tåg av människor som stöttar HBTQ-rörelsen kan göra stor skillnad. 

Det är lättare för de flesta att gå i ett tåg med femtiotusen andra i Sverige största stad än att gå i ett litet pridetåg i Vingåker med knappt hundra deltagare. Det är därför båda typer av pridefirande behövs. I Stockholm är det tydligt att man inte är ensam och det kan ge stort självförtroende till den som kämpar med sin identitet eller sexualitet. 

På landsbygden får det ett annat syfte. Det finns fortfarande fördomar mot HBTQ-personer, särskilt på landsbygden. Enligt en rapport från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, saknar unga HBTQ-personer på lands- och glesbygd mötesplatser och känner sig ofta ensamma.

Pride handlar om så mycket mer än fest och glamour. Det handlar om friheten att vara den man är – oavsett var man bor. På en plats där få HBTQ-personer lever öppet kan en grupp på ett fåtal personer som visar sitt stöd förändra – för den enskilde men också sakta men säkert också de breda attityderna. Pride, en stolthet över den man är, förtjänar alla att känna, oavsett om de är i Norrlands inland, på den sörmländska landsbygden eller mitt på Vasagatan i Stockholm.