Vi talar gärna och ofta om hur viktigt det är med ursprungsmärkning. Kunderna ska få veta var produkten är producerad och därefter kunna göra ett personligt val. Spelar den informationen roll för kunden är den viktig att få.
Det betyder inte nödvändigtvis att det som är från Sverige automatiskt är bättre än motsvarande produkt från säg Danmark, Tyskland eller något annat land. Den bedömningen är tack och lov upp till köparen att göra.
Många gånger finns det goda skäl att köpa det som tillverkats i landet. Närodlat och närproducerat har ofta särskilda värden för köparen. Kanske är det längden på transporter eller produktionskrav som avgör – utöver kvalitet eller smak? Kanske är det en känsla av att det härifrån-producerade är något bra i sig. Kanske spelar företaget stor roll lokalt, att det är lokala jobb som gynnas, eller att den odlaren eller det bageriet har ett gott rykte.
Det som är särskilt viktigt för kunden är att kunna lita på att den information som anges också stämmer. Är det svenskproducerat ska det vara det.
Midsommar är en högtid för många fenomen, men inte minst för jordgubbarna. Jordbruksverket har nu bett om tips för att bättre kunna kontrollera att sådant som säljs som svenska jordgubbar också är det.
Det har varit en jämförelsevis kall säsong för jordgubbarna i våra trakter, vilket kan göra tillgången sämre. Om det blir en sällsynt svensk gubbe vid midsommarbordet ökar också möjligheten att ta betalt per liter, liksom frestelsen att kalla något för svensk-odlat som inte är det. Därför är det bra att verket nu signalerar en beredskap för att snabbt kunna analysera jordgubbar som kallas svenska, för att se om det verkligen stämmer.
Ingen gillar fusk.