Den långa dansen kring käpphästen är förbi

Det blir mindre byråkrati kring dansandet på krogen.
Det blir mindre byråkrati kring dansandet på krogen.

Ledare 14 januari 2023 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Regeringen tar bort kravet på danstillstånd för riskfria danstillställningar. Det är välkommet, men helt ostyrt blir det inte.

Man kan säga att danstillståndet är något som många, särskilt liberala politiker har haft som käpphäst i kamp mot onödig byråkrati. På juldagen listade riksdagsledamöterna Nils Paarup-Petersen (C) och Rickard Nordin (C) i en debattartikel i Expressen vad de ansåg vara de tio dummaste lagarna. Sådana som borde kunna plockas bort rakt av. En av dessa var kravet på danstillstånd. ”Det krävs tillstånd för att dansa om det serveras alkohol i lokalen. Det är i grund och botten löjligt”, noterade de. 

Danstillståndet har funnits med i ordningslagen sedan mitten av 1950-talet. Detta som en följd av en debatt om ”dansbaneeländet”. Oron för att de så populära danserna och tillställningarna skulle förleda ungdomen i alltför omoraliska aktiviteter var då stor. Även om graden av upprördhet förstås varierade. För många unga var förstås dansbanan raka motsatsen till ett elände. 

De flesta dansbanor är borta. Kvar blev byråkratin. 

 

Sedan dess har i princip alla partier blivit för att avskaffa danstillståndet. Den enda som verkar upprörd är förra S-ministern Annika Strandhäll på Twitter. Och ja, Socialdemokraterna har dragit benen efter sig

2019 ställde exempelvis Paarup-Petersen frågan till dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) om varför danstillståndet inte avskaffats, trots att riksdagen krävt detta i ett tillkännagivande. Damberg hänvisade till att "frågan bereds i regeringskansliet". Kammarrättsrådet Pia Cedermark hade då utrett danstillståndsärendet året innan och lämnat några förslag på förenklingar. Så sent som i april förra året svarade dåvarande inrikes- och justitieministern Morgan Johansson i princip samma sak

”Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans”, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i samband med den nya regeringens besked om att danstillståndet ska avskaffas på platser som inte är offentliga. Där är det nu fritt fram att spontant dansa loss till Madonna, Loreen, Carola, Leila K, Taylor Swift eller vem det nu må vara.

 

Den riskfria danstillställningen kommer inte längre vara tillståndspliktig från halvårsskiftet. Så länge detta inte sker på offentlig plats. Framför allt är det restauranger och nattklubbar som slipper undan. Tillståndskravet blir däremot kvar på offentlig plats. Danstillställningar som inte kräver tillstånd bör som huvudregel däremot anmälas till Polismyndigheten. Genom att tillståndsplikt omvandlas till anmälningsplikt, blir det en förenkling för arrangörer av sådant där dans kan förekomma. 

Lite enklare, lite vettigare. Byråkratin blir mindre, men den avskaffas inte helt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa