Den nya tvåsamheten sätts på prov direkt

Skolpengen mäter styrkan hos Nyköpings nya kommunledning.

Ahmad Eid (M) och Urban Granström (S) formerar den nya kommunledningen i Nyköping. Mycket blir business as usual.

Ahmad Eid (M) och Urban Granström (S) formerar den nya kommunledningen i Nyköping. Mycket blir business as usual.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-10-21 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När de två största partierna i en kommun styr ihop ger det ofta, en ramstark majoritet i de beslutande församlingarna. När Socialdemokraterna och Moderaterna i Nyköping presenterade sin övergripande överenskommelse var det just den parlamentariska styrkan som fick rubriken.

Nu hör det inte till vanligheterna att politiska samarbeten i Nyköping spricker under tiden vid makten. De avslutas oftast av valresultat och problem utifrån nya mandatmässiga förutsättningar. S och M kommer att styra de närmaste fyra åren, skulle detta spricka vore det ett fiasko för båda. Någon politisk jordbävning lär det inte bli.

Överenskommelsen är värdeordsburen och det som har presenterats formar sex prioriterade områden och rubriker som behöver fyllas med innehåll. På presskonferensen fick Urban Granström (S) presentera de tre första områdena, och Ahmad Eid (M) ta de tre följande. S fick sända signaler om trygghet, ett växande Nyköping och ordning på ekonomin, medan M fick visa på ambitionerna om färre i behov av socialt understöd, kunskapsfokus i skolan och bättre företagsklimat.

Skillnaderna mellan det nya styret och vad som var kärnan i samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, är mycket begränsade. Inom ramarna för tre sammansatta råd – företagarråd, landsbygdsråd och skolråd – formas en fortsättning på mycket av det samtalsutbyte som redan sker sedan tidigare. Det är bra att vårda samtalen mellan näringsliv och kommun, mellan bygder och centralort, mellan privata och offentligt drivna skolor.

På skolsidan väntar en verklig kostnadsmässig utmaning. Det pågår en utredning av skolpengen, initierad av den än så länge centerledda barn- och ungdomsnämnden. Både S och M avvaktar dess slutsatser. Det är ingen avancerad gissning att utredningen landar i behovet av rejäla tillskott med kommunala mått mätt till den grundläggande skolpengen. Den behöver i nästa steg också justeras utifrån förutsättningarna för varje enskild skola. 

Att klara ut den frågan blir ett första mått på vad S och M menar med ”samlad kraft för Nyköping”.