Den svenska kronan är ohållbar och för liten

Det är dags att omfamna euron.

Sverige behöver en mer stabil valuta.

Sverige behöver en mer stabil valuta.

Foto: Jean-Francois Badias

Ledare2023-10-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nyligen slogs ett nytt bottenrekord för kronan. En euro motsvarar numera nästan tolv kronor. Det är tydligt att den svenska kronan är ohållbar och för liten för att agera som en tillräcklig buffert under turbulenta ekonomiska tider. Sverige behöver en mer stabil valuta. Det är därför dags för Sverige att släppa sargen och införa euron.

Oavsett om man vill det eller inte så påverkar euron svensk ekonomi i hög grad. Genom att stå utanför eurozonen har Sverige dock väldigt lite makt att påverka utveckling och svenska intressen blir därför inte representerade när beslut rörande penningpolitiken fattas. Det kan knappast vara en fördelaktig ordning för Sverige.

För 20 år sedan hölls folkomröstningen om införandet av euron, där nej-sidan som bekant vann. Sedan dess har det politiska intresset att debattera frågan varit svalt. I den svenska befolkningen ökar däremot stödet. I dag är inte bara svenskarnas stöd för EU-medlemskapet rekordhögt, undersökningar från bland annat EU-kommissionen och SCB visar att även stödet för euron har ökat de senaste åren.

Under helgens Centerstämma röstade ombuden för en en bred parlamentarisk utredning som ska reda ut för- och nackdelarna med en svensk euroanslutning. 

Att det folkliga stödet för euron har ökat är inte märkligt. Varenda person som har flugit till kontinenten från Skavsta den senaste tiden har märkt av att kostnaderna för semestern, utbytet eller arbetsresan har ökat. I längden skadas även svenska företag av den oförutsägbara och svaga valutan, även om ett antal exportföretag nu kortsiktigt kan öka sina vinster, i synnerhet råvarubolag och verkstadsbolag. Historiskt sett har exempelvis företag som det exportberoende stålföretaget SSAB varit en av de stora vinnarna när kronan försvagas. Stora växelkurssvängningar är dock inget som bygger långsiktigt konkurrenskraftiga företag och det är inte heller något positivt för medborgarnas köpkraft. Införandet av euron skulle därför vara en bra affär både för Sveriges företag och konsumenter.

undefined
EU har tydligt visat att det är genom samarbete som vi kan uppnå bäst resultat och detsamma gäller valutasamarbete.

Utöver de ekonomiska fördelarna med att införa euron finns andra minst lika viktiga mjuka värden som inte ska förringas. Det tydligaste är att tillträdet till eurozonen skickar starka signaler om Sveriges engagemang för europeiskt samarbete och stärker därmed vår position i EU. Ett införande av euron kan även bidra till att integrera svenskar i den europeiska gemenskapen, som annars lätt kan verka avlägsen här i norr. Och om vi ska vara praktiska: hur simpelt det skulle bli för sörmlänningar att resa. 


Ensam är inte stark. Det är en förlustaffär för Sveriges ekonomi och människors plånböcker att inte ingå i eurozonen. Minst lika mycket är det en politisk förlust för Sverige. EU har tydligt visat att det är genom samarbete som vi kan uppnå bäst resultat och detsamma gäller valutasamarbete. Sveriges ekonomi har väntat i 20 år, låt det inte krävas 20 år till.