Den vitklädde påminner oss om civilkurage

En ensam man i vita kläder i kamp mot förstörelsen. Den insatsen möter beröm från alla delar av samhället. Värdet av civilkurage är högt, men ensam är inte stark.

Värdet av civilkurage är högt, men ensam är inte stark.

Värdet av civilkurage är högt, men ensam är inte stark.

Foto: Skrämdump från Twitter

Ledare2020-06-09 05:20
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det var stökigt i Göteborg i helgen. Den som minns kravallerna i början av 2000-talet, då understött av kringresande ligister från övriga Europa – var det en påminnelse om hur löst sammansatta demonstrationer inte klarar att hålla gränsen mot de mer våldsamma. Vilka det var som rände omkring och förstörde återstår att se. Det är inte långsökt att tro att individer som även till vardags tycker illa om polisen, typ kriminella gäng, tog tillfället i akt att få hata och förstöra lite mer. 

Arrangörerna av demonstrationen – låt oss notera att själva klokheten i ordnar demonstrationer mot alla smittskyddsråd är allt annat än stor – försökte tona ned vidden av förstörelsen. Andra, främst via sociala medier, klagade på att polisen inte var tillräckligt våldsam. 

Men det skriande behovet är smartare sätt att begränsa det våldsamma. 

I sociala medier spreds en film som visade en vitklädd person som gick fram och försökte förhindra vandalismen, i mötet med upploppsklädda individer som härjar offentliga miljöer. Det är modigt och starkt. Han heter Murphy och har ett stort mått av civilkurage. De flesta av oss väljer nog att undvika risken att bli grovt misshandlad eller värre, i mötet med dylika vandaler. Ensam är i det här fallet modig, men inte tillräcklig. 

I första hand måste politik och ordningsmakt samt fredliga demonstranter forma effektivare motmedel mot vandaler och ligister. De destruktiva smiter gärna med och döljer sig i massan. Det är sannerligen inte lätt att stoppa dem, men det behövs. Om alltmer försvar av privat och offentlig egendom blir upp till enskilda människors civilkurage, vandrar vi en mycket vansklig väg.