Låt bli att räkna desserter på vinbarens meny

Matkravet för att få servera alkohol har spelat ut sin roll.

Vinbarer borde tillåtas att endast servera enklare tilltugg som chips till drycken.

Vinbarer borde tillåtas att endast servera enklare tilltugg som chips till drycken.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-10-28 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På ett par generationer har mycket hänt med svensk mat- och dryckeskultur. Utbudet har blivit bredare. Nya vanor och företeelser har etablerats. Svenskarna kan nu säga saker som ”jag ska äta sushi med mina barnbarn,” ”i morgon har vi frukostmöte,” och ”jag tar en löjromspizza” utan att någon annan än anfäderna i sin himmel höjer på ögonbrynen. 

Samtidigt har dryckeskulturen förflyttat sig från bakluckorna på parkeringen vid dansbanor till fredagsbubbel, vinprovningar och fin-öl för tvåhundra kronor.

 

undefined
Ungas alkoholvanor pekar mot ett stadigt minskande alkoholbruk framöver, sett till hela befolkningen.

Alkoholkonsumtionen bland befolkningen i stort har minskat successivt sedan de årliga så kallade Monitor-mätningarna startade år 2000. Bland de unga har alkoholbruket minskat stort. Hela befolkningens alkoholbruk, inklusive riskbruket, lär alltså fortsätta minska i framtiden.

I all denna modernisering har de svenska alkohollagarna stelnat i tiden. Detta till en grad som blivit tillväxthämmande för krogbranschen. 

För en tid sedan rapporterade Ekot om att flertalet moderata riksdagsledamöter att kravet på att restauranger och barer måste servera mat för att få alkoholtillstånd ska slopas. Reglerna säger att det alltid måste finnas ett varierat utbud av lagad eller på annat sätt tillredd mat, som inte bara får bestå av endast prefabricerade ingredienser. Endast efter klockan 23:00 tillåts krogarna reducera sin meny jämte alkoholförsäljningen.

En förändring av dessa krav vore en uppluckring av ett föråldrat, dyrt, krångligt och administrativt betungande system. Kommuner runt om i landet tolkar begreppet ”varierat utbud” mycket olika och kan ställa krav på alltifrån tre till tolv rätter. Mycket litet talar för att alkoholserveringen på en vin- eller cocktailbar blir bättre eller säkrare för att köket erbjuder ett visst antal rätter in på småtimmarna. Samtidigt innebär kraven stora kostnader för företagen i fråga.

Under innevarande mandatperiod har frågan fått plats inom ramen för en större utredning, som bland annat innehåller ett försiktigt förslag om att restauranger inte längre ska behöva ha ett fullständigt utbud av förrätter, huvudrätter och desserter för att få
alkoholtillstånd. Vidare föreslås att restauranger ska kunna begränsa sitt matutbud efter klockan 22.00, i stället för 23.00. 

Detta vore förändringar åt rätt håll, men grundproblematiken skulle bestå.

 

undefined
Det var en gång en motbok. Sverige och vår alkoholkultur har förändrats en hel del sedan dess.

Alkohollagarnas regler och kommunernas tillsyn borde handla om det som är mer relevant för folkhälsan och alkoholens skadeverkningar. Att se till att rätt aktörer får alkoholtillstånd, samt att de som väl har tillstånd inte serverar alltför berusade eller underåriga personer. Att pilla med småjusteringar av matkravet skulle inte leda till att administrationen, tillsynen och dess avgifter skulle försvinna. Bäst vore att slopa matkravet helt. Få går på vinbar för att äta dessert.