Hur många åtgärder vi vidtar kommer vi inte kunna rädda alla jobb och företag, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Men det är hennes förbaskade plikt att försöka så långt det är möjligt.
Svenska småföretag gick från framtidshopp till full förtvivlan på bara någon vecka. Därför är regeringens, Centerpartiets och Liberalernas senaste stödpaket så nödvändigt.
Åtgärderna berör främst små- och medelstora företag. Inte minst tjänstesektorn, som är en central del av det som till vardags håller Sverige igång. Som säkrar att väldigt många har ett jobb och en försörjning.
Förhoppningsvis lyckas åtgärderna begränsa antalet konkurser. Det handlar även om att motverka en våg av uppsägningar. Från butiker och caféer, från konsulter och gym.
Det är allvar nu, som centerledaren Annie Lööf skulle säga. Notera att förre finansministern Anders Borg, exempelvis, spår en 20-procentig arbetslöshet i sommar. I coronakrisens spår har vi sett varsel om uppsägningar som vi inte har varit i närheten av sedan finanskrisen 2008. Och 1990-talskrisens brutala nivåer kryper närmare.
De tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifterna (och egenavgifterna) i stödpaketet, skattelättnader med upp till 5 300 kronor per månad och anställd, möter ett tydligt behov. Tunga utgifter begränsas för företag som drabbats av kraftiga intäktsminskningar, en direkt följd av de omfattande smittskyddsåtgärderna.
I Småföretagarbarometern 2019 räknade småföretagen i snitt med en ökad lönsamhet och ett behov av att anställa fler. Det är den utvecklingen vars motor nu har tvärstannat, men förhoppningsvis inte skurit helt. Ju längre detta pågår desto större blir trycket på att ta fram fler paket.