Säkerhetspolisen väljer att höja bedömningen av terrorhotet till en fyra på en femgradig skala. Det är den högsta hotnivån sedan i mars 2016 – och det är påkallat. Vi lever i en exceptionellt skakig och turbulent tid. Riskerna för terrordåd tickar uppåt. Det gäller att hålla huvudet kallt, ögonen öppna och agera på ett strategiskt smart sätt. Vi har att begränsa risker i vardagen och öka möjligheterna att stoppa illasinnade krafter i tid.
Det gäller myndigheter, det gäller företag och organisationer. Det gäller privatpersoner. Det Säpo lyfter fram är inte en akut risk för ett specifikt dåd i närtid, men en långsiktig och hög risk för att något ska ske. I fokus finns hotbilden från våldbejakande islamism, diverse grupper som ser det svenska samhället som en fiende. Det är förstås illavarslande, men följden av många samverkande incidenter, från den konflikt som koranbränningar vill driva på till omfattande kedjor av desinformation om hur muslimer behandlas i vårt land.
Tyvärr vet vi ju sedan terrordådet på Sveavägen 2017 att en ensam terrorist kan åstadkomma stor skada. Det gör det också särskilt svårt att effektivt försvara ett samhälle mot.
Säpochefen Charlotte von Essen lyfte också på torsdagens presskonferens fram att främmande makt och högerextremism också är en del av den förhöjda hotbilden. Dessa, precis som islamismens terrorgrupper, har egna intressen som kan gynnas av att Sverige skadas eller försvagas. Det djävulska är att de här krafterna dra nytta av varandra, direkt och indirekt.
Rysslands invasion av Ukraina är en del det växande hotet. Ryssland håller stegvis på att förlora kriget. Ukrainas heroiska motstånd och västvärldens breda stöd i form av vapen, pengar och uthållig politisk enighet, väger tungt. Putinregimen har sökt sig till den islamistiska regimen i Teheran, men också Nordkorea. Intressen sammanfaller eller kan verka parallellt. Ayatollornas Iran vill öka sitt inflytande över islam-dominerade stater i Mellanöstern, men också slå mot USA, mot väst och mot Israel. All skada och splittring som kan åsamkas den demokratiska västvärlden, inklusive Sverige, kan ge ökad utrymme för skurkstater som Iran och Ryssland. I bakgrunden smyger den hårdföra diktaturen Kina.
Det tydligaste hotet mot Sverige kommer just nu från islamistisk terror. Terrordåd riktas ofta, men inte enbart, mot institutioner eller profilerade personer med höga symboliska värden – politiska, religiösa eller samhällsekonomiska. Det går att göra motstånd och värna det gemensamma. Det här kräver en ökande vaksamhet i vardagen, vid större evenemang, platser eller situationer där många är i rörelse.
Lyssna på polis och myndigheter, följ uppmaningar och råd. Agera klokt. Var påläst, inte vettskrämd.