Efter semestern slår lånefällan igen

Ingen annan kan ta ansvar för att du konsumerar för lånade pengar.

Alla har det inte lätt. Men var och en – rik som fattig - har ett ansvar för sig själv och sin ekonomi.

Alla har det inte lätt. Men var och en – rik som fattig - har ett ansvar för sig själv och sin ekonomi.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-09-03 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det bästa sättet att skydda sig själv och sin ekonomi är att inte ta smålån.

Om du inte håller i slantarna och tar ansvar riskerar du att hamna hos Kronofogden. Svenskarna är mer skuldsatta än någonsin, men det finns ingen plan B eller räddare i nöden. Spenderar du mer än vad du har är det inte statens ansvar att lösa situationen åt dig. Vi måste själva förstå vårt eget ansvar i ekonomin.

Efter ett antal år tuffare ekonomiska tider skickas alltfler krav vidare till Kronofogden. På två år har kravbeloppen ökat med totalt över 70 procent. Med höga räntor och lågkonjunktur kan man tänka sig att det är basala nödvändigheter som människor inte kan betala för, men skuldökningen de senaste åren består till stor del även av konsumtionsskulder. Många lever över sina tillgångar och shoppar med lånade pengar. Bland de största skuldkategorierna finns näthandel och shopping.

Med sociala medier och influencers som ständigt hetsar på om nya produkter är det lätt att ryckas med. Men, det är inte någon annans ansvar hur man spenderar sina pengar.
 

undefined
Det sociala skyddsnätet finns till för dem som verkligen har det svårt, inte för dem som lånar för att köpa märkesväskor.

De senaste åren har det skrivits otaliga spaltmeter om hur svårt det är för vanligt folk. Regeringen, bankerna och matbutikerna har fått dela på skulden för att människor får vända på slantarna. Tiderna är tuffa, inte minst för den som har snäva marginaler.

Det finns människor som har förlorat sin bostad eller har svårt att betala för sina grundläggande behov. Det sociala skyddsnätet finns till för dem som verkligen har det svårt, inte för dem som lånar för att köpa märkesväskor. Har egenansvaret totalt försvunnit ur det allmänna medvetandet?

Det sociala skyddsnätet finns till för dem som råkar illa ut och har det svårt. Den som lånar för att köpa märkesväskor eller semesterresor gör det på eget ansvar. 

Vi har råd med olika mycket, några måste ständigt snåla, andra har lite bredare marginaler. Vilka ekonomiska förutsättningar vi har påverkas av vårt yrke, vår utbildningsbakgrund, hälsa och sjukdomar.

Alla har det inte lätt. Men var och en – rik som fattig i vår del av Sörmland - har ett ansvar för sig själv och sin ekonomi. Livet känns, och är till och med, orättvist ibland, men det motverkas inte av snabblånade pengar. Det skapar enbart en fasad som lätt trasas sönder, med ännu mer jobbiga följder.