Det är inget mytiskt med Amazon

Amazon är en jätte – på e-handel. Det är inget mytiskt med det.

Ledare 29 oktober 2020 04:51
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Var du, precis som jag, en av dem som skrattade åt skärmdumparna från e-handelsjätten Amazons nya svenska webbplats? Märkliga översättningar till svenska, med dråpliga följder för den som klickade sig fram.

Det må inte ha stärkt intrycket av en seriös webbplats och handelsaktör, men vänta lite med den bedömningen. Ägaren Jeff Bezos räknas sedan 2017 som världens rikaste person. Amazon har växt sig enormt stort under två decennier, främst i USA men också i Tyskland och Storbritannien. I början inom bok- och musikhandel, men steg för steg inkluderades alltfler produktområden. Amazon Prime är en växande konkurrent till underhållningsbranschens Netflix och HBO, och svenska play-tjänster som Comhem och Cmore. 

Den svensk-nordiska marknaden är i jämförelse en liten pyssling. Det här med uselt robotöversatta produktnamn – främst från engelska och tyska – signalerar också detta. Norden är en bisats

 

Det är fullt möjligt att Amazon kommer raka åt sig marknadsandelar av svensk näthandel i ett antal branscher, men inte utan ansträngning. Vår inhemska e-handelsmarknad är mer kommersiellt prövad än hur det var när Amazons fann lätterövrad terräng i engelskspråkiga och tyskspråkiga kundkretsar. Konkurrenter som vill överleva blir inte överraskade.

I och med att Amazons svenska lager finns i Sörmland är det naturligt att utvecklingen följs extra noga här i Sörmland. Affärsverksamhet, kundhantering och arbetsmiljö kommer att synas hårt och ingående. Precis som alla andra aktörer på den svenska marknaden.

 

I slutänden är Amazon, som vi idag känner det, en kombination av ett enormt postorderföretag, en tv-shop och en kabelkanal i ett. 

Äkta galon
i skinnimitation

Som Svenne Rubins sjöng om ett inhemskt fenomen med samma namn.

Ämnen du kan följa