Det är inte bara att fota vad som helst

Det finns sådant som du inte får fotografera. Ta ansvar för att ha koll på det.

Ett vintrigt bad kan vara väl värt att ta minnesbilder av. Men inte överallt, alltid.

Ett vintrigt bad kan vara väl värt att ta minnesbilder av. Men inte överallt, alltid.

Foto: Aas, Erlend

Ledare2024-02-07 12:24
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Händelsen där några fotograferande vinterbadare i Oxelösund fick frågor av polisen, är sådant som kan hända och kan bli mer vanligt. I takt med att hotbilderna mot vårt land blir större, så behöver också uppmärksamheten kring viktiga platser också växa. 

Det här handlar inte bara om militära anläggningar. Oxelösunds hamn är en sådant exempel. Djuphamnen är en viktig del av vår regionala infrastruktur – och den kan fylla en viktig roll vid höjd beredskap. 

Det betyder att det i ett visst läge kan vara förbjudet att ta bilder, även om den som fotograferar inte menar något illa. I vår tid är ju kameran i princip ständigt i var mans hand.

undefined
I ett visst läge kan vara förbjudet att ta bilder även på civila anläggningar, även om den som fotograferar inte menar något illa.

Som länsstyrelsens bredskapshandläggare Filippa Broden förklarar för SN krävs det ett läge med höjd beredskap eller om regeringen beslutar om det. Så är det inte nu, men håll koll på läget. 

Badglädjen i vintervattnet var alltså helt okej att fotografera. Generellt sett är det ett personligt ansvar att ha koll på vilka fotoförbud som gäller. Det brukar också vara tydligt skyltat, för att ingen ska ta fel. 

Var uppmärksam på, och respektera förbuden som gäller för skyddsobjektet, som länsstyrelsen skriver på sin hemsida.

Ändå är det en och annan som i oförstånd eller medvetet trampar över. Ibland är det någon som går främmande makts ärenden. 

Det är en orolig tid. Mycket talar för att det kan bli värre. Då är det bra att hålla ögonen öppna för sådant som avviker från det vanliga. Det är bättre att ställa en fråga för mycket.