Ditt jobb betyder något, även i spartider

Att spara på elevhälsan kräver fingertoppskänsla, inte motorsåg.

Alla barn syns inte, men någon måste se dem, inte minst i skolan.

Alla barn syns inte, men någon måste se dem, inte minst i skolan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2025-03-04 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Om något inte berör väldigt många hela tiden är det då värdefullt? Den frågan ställs på sin spets när exempelvis skolorna i Nyköping ska kostnadseffektivisera och spara. Företrädare från fem olika fackförbund protesterar gemensamt mot neddragningarna inom elevhälsan. Det är en anmärkningsvärt bred markering.

Alla skolungdomar går inte ideligen till elevhälsan. Men verksamheten är så värdefull när en ung människa behöver det stödet. Den insatsen avgör om det som är väldigt jobbigt för någon kan lindras, och inte förvärras.

Om just den stöttande människan blir svårare att nå, är det förstås ökade risk för att unga inte får det stöd som de behöver. Sedan är det en organisationsfråga: hur många sådana tjänster ska skolan i kommunen ha – och var ska de finnas? 

Det krävs en noggrann bedömning.  

undefined
Förändringar märks, garanterat på individnivå. Men förändra kan man vara tvungen till ändå.

Skolledningen säger rätt grovhuggna saker som att förändringarna inte kommer att märkas om det stryks i elevhälsan eller att logopeder försvinner. Men det är klart att det gör – på individnivå. Det är klokt att erkänna. Förändra kan man vara tvungen att göra ändå.

För ett barn som behöver stöd i sin språkutveckling gör logopeder emellanåt fantastiska insatser. En kurator kan få ett förtvivlat barn att, åtminstone under stund, finna ett mått av trygghet, lugn och tilltro. Det jobbet är aldrig överflödigt. 

Samtidigt inser ju alla att ingen verksamhet har hur mycket pengar som helst. Det är jämförelsevis ”lätt” att spara på det som inte alltid syns eller ska synas. Men avståndet till ett värdefullt personligt stöd i skolan spelar roll. Det får inte heller bli övermäktigt för den som ska göra jobbet till hundra procent, med färre kollegor än tidigare.

undefined
Elevhälsan har värdefulla funktioner. När fem fackförbund i Nyköping protesterar gemensamt finns skäl att lyssna noga.

Personalminskningar är hårda bud. Det är en väldigt speciell människa som kan gå från en förhandling oberörd av att arbetskamrater just har blivit av med jobbet. De flesta av oss som har varit i den situationen tuggar på frågan: Kunde jag ha gjort mer? 

Förändring är nästan aldrig något omöjligt – och det går inte att vara emot allt, hela tiden. Det är hårt och jobbigt att dra ned – och ännu värre för den som blir bortsparad. Därför behövs risk- och konsekvensbeskrivningarna. Dialogen mellan ledning och fack måste då ta i de här rent medmänskliga frågorna, bortom nakna siffror och nyckeltal: 

Hur slår detta mot den som saknar makt att göra annat än att be om hjälp?

Hur påverkar detta förmågan att upptäcka de barn och unga som behöver någon – i tid?

Kan dessa frågor besvaras på ett någorlunda vettigt sätt, då blir jobbiga förändringar något lättare att bära. Annars är det bara att tänka om.

undefined
Skolan är plugg och prov, men också glädje och gemenskap. För att det ska vara det, krävs också kraft att stötta den som har det svårt av något skäl.