Det är noga med nätets vårdgivare

Digital vård kräver noggranna kontroller, för vårdens och patienternas bästa.

Ledare 1 juni 2022 17:50
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Digitala vårdtjänster är till nytta för många. Den typen av vård fick extra uppmärksamhet under pandemin, där möjligheterna till fysiska möten var kraftigt begränsade. För att garantera att den vård som ges är påkallad, sköts på rätt sätt och håller måttet, krävs kontroller. Vårdgivaren har att visa att den har levt upp till de krav som ställs för att få erbjuda de aktuella vårdtjänsterna med ersättning från regionerna. 

En del digitala vårdgivare, eller nätläkare om man så vill, har sitt fotfäste i just Region Sörmland, via ett ägande i en lokal vårdcentral, exempelvis. På onsdagen kom besked från Region Sörmland om att Joint Academy, ett vårdbolag som har specialiserat sig på artros-behandlingar, blir av med sitt godkännande som underleverantör av vård. Bolaget har haft en ersättning på 270 kronor per behandling. 

Region Sörmlands bedömning är att bolaget har haft brister i sin journalföring. Den här typen av åtgärder sker inte på lättvindig grund. Därför är det anmärkningsvärt. Med tanke på att utvecklingen av digitala vårdtjänster och fristående vårdgivare lär fortsatta, är det knappast sista gången vi hamnar i den här situationen.

 

Självklart riskerar det att få hårda konsekvenser för bolaget som nu förlorar sitt tillstånd. Beslutet berör också alla de patienter som den här artrosvården har nått, i hela landet. Totalt ska cirka 100 000 personer har använt företagets app. 

Därför gäller det att minnas att det är för just dessas patienters räkning som kraven på noggranna kontroller finns och genomförs. Det är uppenbart att vårdgivaren känner att bedömningen har gjorts på otillräcklig grund. Det är fullt möjligt att det här får en fortsättning via Förvaltningsrätten.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Erbjud äldre kvinnor mammografi – på sitt hemsjukhus

Erbjud äldre kvinnor mammografi – på sitt hemsjukhus

Socialdemokraterna i Sörmland lovar köfri vård – operationstid i handen direkt efter läkarbesöket

Socialdemokraterna i Sörmland lovar köfri vård – operationstid i handen direkt efter läkarbesöket

30-årig man ignorerades vård – är nu allvarligt sjuk

30-årig man ignorerades vård – är nu allvarligt sjuk

Insändare: Vad rösta på för bättre äldreomsorg?

Vad rösta på för bättre äldreomsorg?

Insändare: Besviken på Vård för pengarna – "mannen från insidan" klarade inte uppgiften

Besviken på Vård för pengarna – "mannen från insidan" klarade inte uppgiften
Visa fler