Vallöften är knepiga när allt måste sparas på

Ekonomin trumfar vallöften. Det är ingen dålig ursäkt.

När pengarna tryter blir det tuffare att genomföra vallöften.

När pengarna tryter blir det tuffare att genomföra vallöften.

Foto: Leif R Jansson / TT

Ledare2024-12-28 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är inte ovanligt att kommunledningar får skäll för sådant som de inte har gjort, trots att de lovade. Men den här gången är det värt att ta det lite piano med kritiken. 

undefined
Här ser ni Region Sörmlands minoritetsstyre: Mattias Claesson (C), Lars Lundqvist (KD), Tomas Bodin (VfP) och Christoffer Öqvist (M). Vallöftena hamnade raskt i skuggan av ett miljardunderskott.

Region Sörmland: Tänkte sig de fyra partierna som tog i hand för att styra Region Sörmland att nu minsann skulle antalet anställda minskas rejält? Så klart inte. De lovade att satsa på BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin och på närmare vård. I stället tog sparplaner, jättevarsel och miljardunderskott över det dagliga utrymmet. Politik är att vilja – och ibland prioritera bort.

undefined
Urban Granström och Ahmad Eid fick prata mer torg - och mer sparåtgärder än de tänkt sig.

Nyköping: Ekonomin har också tyngt det nya styret i Nyköping, socialdemokrater hjärta moderater: Underskotten i omsorg och skola har dominerat. Men Moderaternas löfte om att ta bort avgiften för bombesök inom hemtjänsten infriades i början av året. Det blev också ett par containrar på Stora torget som en slags upprustning av stadskärnan, inklusive en allt annan än fördelaktig debatt om hur torghandlarna behandlades när de förvisades till Åkrokentorget, som har fått öknamnet Döda torget.

undefined
Klas Lundbergh (L), Dag Bergentoft (M), Dagmara Mandrela (SD) och Göran Bernhardsson (KD) är styret i Oxelösund. Vallöftet att konkurrensutsätta städning i kommunen har pausats.

Oxelösund: Nu har Oxelösund haft två år, totalt, med en kommunledning som inte Socialdemokraterna ingår i. Kuststadens Tidökopia har också känt av konjunkturen. Över 28 miljoner ska skäras bort – och i det ingår ett antal kommunala jobb, sex personer varslades i september. Ett av vallöftena var att konkurrensutsätta städningen av kommunens skolor och äldreboenden, men kommunledningen blev under hösten tvungen att pausa upphandlingen. Tills vidare, åtminstone. 

undefined
I Trosa styr Alliansen och Daniel Portnoff sedan snart 20 år. Inför 2025 infrias ett vallöfte om sänkt skatt, samtidigt som ekonomin kan landa i röda siffror.

Trosa: I Trosa kör Alliansen igenom en skattesänkning på tio öre – vilket är ett vallöfte – trots att prognosen för 2024 visar på röda siffror, just minus är något riktigt ovanligt i den blå kommunen. Desto tydligare blir trycket att leverera inom ramarna under 2025 - och att lägre skatt driver på tillväxten. De anmärkningsvärt stora intäktsbehoven för att klara vatten och avlopp ligger i stället på VA-avgifterna.

undefined
Anna Ekström och Linda Lundin är Gnestas kommunalråd. Här är vatten och avlopp den stora frågan, inte kommunekonomin.

Gnesta: Det är något av en bedrift i dessa tider: i Gnesta har huvudfrågan hittills inte varit kommunekonomin. De styrande Socialdemokraterna och Moderaterna har i stället fått ägna betydligt mer energi åt kommunens vattenförsörjning. Gnesta är kommunen som vill ha utrymme att växa – men har kört torrt. 2027 ska ett nytt vattenreningsverk stå klart – om nu den tidplanen håller. De stora störningarna i avloppsreningen är en ständig påminnelse om följderna när folkvalda gör för lite, för sent.

De bästa vallöfterna, i tider av inflationspress och växande underskott, är sådant som inte kostar särskilt mycket men är lätta att se nyttan med för väljarna. Det kan vara längre öppettider på krogen, att skära i uselt underbyggda avgifter och kapa i omständliga regelverk. 

Det finns alltid något. Förbättringar är inte alltid dyra.