Det blir brutalt med röda siffror i vården

Den sörmländska vården måste få ned underskotten, för allas bästa.

Det här med den sparkade regiondirektören är en sidoshow. Den riktigt allvarliga huvudvärken för den sörmländska vården är ekonomin.

Det här med den sparkade regiondirektören är en sidoshow. Den riktigt allvarliga huvudvärken för den sörmländska vården är ekonomin.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2023-05-16 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det här med den sparkade regiondirektören är en sidoshow. Den riktigt allvarliga huvudvärken för den sörmländska vården är ekonomin. Det betyder inte att turerna kring den sparkade regiondirektörens avtal är överdrivna. Det ska nu prövas juridiskt och får därför en lång livslängd vid sidan om det dagliga arbetet i Region Sörmland. 

Den nya regionledningen behöver som styrande minoritet visa vad den vill och hur det ska gå till. När inflationen drog iväg och konjunkturen började ta stryk hopade sig ovädersmolnen kring ekonomin. Ingen ledning, ingen skattefinansierad verksamhet är immun mot så hårda vindar. 

Underskott pressar och stressar i alla led. Det gäller att styra om och effektivisera på ett så smart sätt som möjligt. Dessutom kom detta efter flera år med mycket speciella förutsättningar, kampen mot covid. Generösa statliga stöd gjorde att vårdens ekonomiska vardag blev mindre pressad i en hårt utsatt, personalintensiv verksamhet. Kraften i vården behövde riktas rätt för en extrem tid. 

Men så kommer det en vardag. 

undefined
Regionrådet Christoffer Öqvist (M) har att motverka risken för ett miljardunderskott i regionens ekonomi.

Där är vi nu. På tisdagen har regionstyrelsen möte. För att undvika ett minus på över miljarden, behöver de folkvalda visa handlingskraft och styrförmåga. Det gäller inte bara Moderaterna, Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, den fyrpartiallians som styr. 

Förra regionrådet Monica Johansson (S) larmar om en möjlig ”sjukvårdskris”. Regionrådet Christoffer Öqvist (M) gör rätt som redan nu samlar alla partier för att nå bred samsyn i kampen mot underskotten. Allvarstid är allvarstid. 

Det finns alltid en risk med snabba ryck. Den till synes "lätta" besparingen går då före den långsiktigt mest nyttiga. Avvägningen är, onekligen, guld värd. 

undefined
Oppositionsrådet Monica Johansson (S) i Region Sörmland, varnar för en "sjukvårdskris". Alla partier behöver nu agera konstruktivt.

Blir det många bäckar små, eller mer radikala förändringar? Räkna med det första först. Om regionen kan pressa ned kostnaderna för exempelvis hyrläkare, vilket Öqvist lyfter fram, är det ett steg i rätt riktning. Samtidigt är ju det inte bara att göra. Vården måste vara rätt bemannad. Sörmlänningarna blir inte friskare av växande köer till undersökningar och behandlingar. Inget kan gå i stå.

I detta läge hade en klok regering valt att kliva fram med smörjmedel som mildrar de hårdaste effekterna för alla vårdbehövande. Tyvärr kom inget sådant i vårändringsbudgeten. Region Sörmland behöver, oavsett vilket, ta fram ett välriktat åtgärdspaket. En del med kort sikt, en del med målpunkt längre fram – för att slippa panikbromsa.

På tisdagen kommer SKR:s, Sveriges kommuner och regioner, nya ekonomirapport. Bland annat lyfter den hur ”flera snabba, negativa ekonomiska förändringar ger ett bekymmersamt läge i många kommuner och i de flesta regioner”. Ekonomirapporten i december 2022 varnade för ett samlat underskott för regionerna under 2023 på elva miljarder. Det är inte bara Region Sörmland, nästan alla kämpar med underskott. Det är ett mycket mörkt moln i vårdens vardag.

Uppdatering: Här är SKR:s ekonomirapport för maj 2023, med mer av mörka moln.