Estetprogrammet vid Nyköpings gymnasium är illa ute. Underlaget sviktar. Här behövs en räddningsaktion.
Det är ofta personligt driv som får tonåringar att välja en gymnasieutbildning med inriktning på musik, dans, sång och teater. Gemenskapen i detta formar i sin tur kulturvärden som ger livskraft åt samhällen, i stunden och i framtiden. Utan nya lika ambitiösa generationer blir det lokala kulturlivet fattigare.
Lyssna på Teater Sörmlands Maja Lundqvist.
Nyttan som kan formas gemensamt är ett mervärde för dessa elever och skolan. Rekryteringsvägarna in spelar därför roll. En orsak till problemet har tio år på nacken. Då skrotades profilklasserna på det kommunala högstadiet. Förändringen var samtida med Nyköpingsmodellen, där fyra högstadieskolor i Nyköping blev en enda stor kommunal skola.
Integration var målet, och klasser för specialintressen kom att ses som utestängande. Innehållet skulle göras tillgängligt för fler, i alla klasser. Risken med det som ska vara för alla är att det stegvis blir för ingen. Detta varnade kritikerna för, men de sågs nog som ett snävt, uttalat egenintresse. Mina barn, våra barn. Det var inte så.
Många av dessa unga hade hittat hem, en mening i sin utbildning. En del i att utvecklas kreativt är att få göra detta i likasinnades sällskap, i flera formande år.
Det är svårt att tro att just dagens niondeklassare skulle vara extremt ointresserade av estetiska ämnen och uttryck jämfört med de generationer som har gått tidigare år. För tio år sedan kunde kärnan i nyrekryteringen börja byggas tidigare, inte bara en och en.
Att välja estetiska ämnen som del av sin gymnasieutbildning är ingen räkmacka. Ska du lyckas i dessa ämnen där får du allt lägga manken till. Det är som med specialinriktningar inom idrott.
Lika lite som idrottsprofil bara ger enstaka elitidrottare, är estetutbildningar en exklusiv "finkultur", löst formulerat. Ett estetprogram leder inte nödvändigtvis till ett visst yrke, men det finns många tillfällen i yrkeslivet när kunskaperna gör nytta. Och ja, till något betydligt mer än en själfull runda med gitarren på After Work-efterfesten.
Att framträda inför folk är en övning. Att ge och ta regi eller forma kreativitet inom en grupp är det också. Många vuxna har sådana inslag i vardagslivet, även om vi inte nödvändigtvis ser det så. Varje företag och arbetslag behöver sina esteter.
Det är sannerligen bra att Ljud- och bildskolan har liv i sina utbildningar. Det är ett vattenhål i dessa dagar av törst.
Om estetprogrammen inom Nyköpings gymnasium slopas, då förlorar också samhället Nyköping mer än vi tror. Marken för framtida rekrytering behöver i ett omtag beredas bättre redan på högstadiet. Alla kan göra något. Prata med din politiker, det är ett sätt att föra frågan upp högre på dagordningen. Annars blir det som med den fina avslutningstraditionen på Vallarna.