Rapporterna om ökad smittspridning är oroande.Statsepidemiolog Anders Tegnell definierade läget som att det går ”sakta men säkert åt fel håll”. I Sörmland går det "raskt uppför igen", enligt smittskyddsläkaren.
Vi verkar närma oss striktare begränsningar av vardagen igen, med färre möjligheter till resor och att samlas för jobb eller nöjen. Det påverkar även politiken. Partierna inom januariavtalet har satsat mycket, prestige och av skattebetalarnas pengar, på att vi snart kliver in i ett återstartsläge efter pandemin. Det steget riskerar att dröja.
Den tänkta förändringen vad gäller maximala storleken på allmänna sammankomster – från nuvarande 50 till 500 – genomförs inte vid månadsskiftet. Det slår stenhårt mot publikdragande evenemang, som sport och konserter. Och hur det tänkta tillträdet för anhöriga till boende på landets äldreboenden hanteras från månadsskiftet blir ytterligare en mätpunkt på läget. Räkna med mycket strikta krav och procedurer.
Risker är dödliga, läget är allvar. Från våra grannländer, som drev hårdare restriktioner under våren och försommaren, kommer starka signaler om ökad smittspridning. Kanske tvingas dessa samhällen återigen gå fram med hårda begränsningar. Minns att dödstalen där är betydligt lägre än i vårt land.
Sverige lär behöva anpassa sina regler utifrån hur grannländerna agerar. Snabbväxande lokala utbrott av smitta kommer tvinga fram regionala avgränsningar i högre grad än vad vi hade i våras.
Hösten är en tid där förkylningar och influensor börjar smyga sig på. Med en fortfarande aktiv coronasmitta växer hälsoriskerna förstås markant, de politiska utmaningarna likaså. Det riskerar att bli värre innan det blir bättre. Räkna med fler räddningspaket innan vi närmar oss mer av en återstart.