Skolan är en arena där gängkriminaliteten tränger sig in och ibland redan är. Det är välkommet att rektorn på Gripenskolan, Heléne Linder, inte hymlar om detta samhällsproblem. Det är inte något specifikt för just den eller den gymnasieskolan eller högstadieskolan. Hotbilderna är för skolan som helhet.
Det är ett erkänt svårbekämpat hot. Det krävs rätt folk, kompetensutveckling, strategiprogram och handfast vardagsarbete.
Gängkriminella rekryterar unga till våldsdåd. Vi har sett det ske också här. Enstaka unga tonåringar rekryteras via nätverk och olika kontakter till grova brott. I den åldersgruppen verkar kriminella lättast hitta villiga våldsutövare till salu, för skjutningar och mordbränder. De är billiga i drift, kan lätt offras och lämnas åt sitt öde.
Detta är ungdomar som går – eller borde gå – i skolan.
I våra ungas vardagsmiljöer uppstår konflikter och bråk. Alla bråk i skolan, även en del mer våldsamma, har inte med organiserad kriminalitet att göra. Ibland blir unga precis som vuxna bara gränslöst förbannade på varandra.
Ibland är det något större bakom. Det är en verklighet för den personal som ska forma en tryggare, säkrare och kvalitetsmässigt bättre skola. Effektiva myndighetsöverskridande samarbeten, samverkande kompetenser och starka målbilder är givna motåtgärder. För det går allt oftare fort med ett växande kriminellt engagemang.
Det som börjar med bråk, kan sluta med automateld.
Den våldsvåg som under flera år har svept fram med konflikter inom organiserad brottslighet har satt sitt avtryck på många orter. En av dessa är Nyköping. Det är drygt ett år sedan som två 14-åriga pojkar mördades efter att ha hamnat i eller nära kriminella miljöer. Andra lokala unga misstänks för inblandning.
Att rekrytera barn till kriminalitet är ett brott, men det betyder ju inte att kriminella krafter slutar rekrytera. Det svåra – som så ofta – är att kunna bryta kontaktkedjor och lockelser innan det är för sent. Ibland missar föräldrar och närstående också helt vad som sker, eller står maktlösa.
Trygghetsarbetet för alla hänger ihop med riskanalyser och snabba åtgärder för några. Mycket görs redan, mer måste till.
All skolpersonal, poliser och socialarbetare är samhällets första linje av givna motkrafter. De behöver rätt resurser, larmkedjor, kompetenta kollegor och stödfunktioner. Korridorer och klassrum ska bli säkrare, för alla. Oavsett om vi talar om Gripenskolan i Nyköping eller någon annan skola.
Inga barn eller unga ska lämnas åt gamarna.