Det finns en möjlig bot mot Botkyrka

Även partier kan missbrukas.

Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun, förlorade nyligen en uppmärksammad personstid.

Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka kommun, förlorade nyligen en uppmärksammad personstid.

Foto:

Ledare2023-02-02 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är hård strid inom Socialdemokraterna i Stockholmskommunen Botkyrka. Efter en välbesökt votering hade det egna kommunalrådet, Ebba Östlin, inte längre partiets förtroende. Men allt blev än mer laddat när det framkom uppgifter om att den sida som vann hade dundrat in med många relativt nyblivna medlemmar, till synes enkom för omröstningen. Bland de medlemmar som röstade för ett misstroende skulle det även finnas personer med ”nära kopplingar till gängbrottslighet”. 

Den vinnande sidan i personstriden inom S hävdar däremot med emfas att det där om gängkopplade medlemmar är felaktigt. Med diverse vänskapsband och lojaliteter – inåt och uppåt i partiet – blir det laddat, känslostint och svårutrett. 

Var det ett medlemsuppror eller en kupp med kriminella krafter insyltade – eller båda delarna? Det tål att grävas mer i, förutsatt att S har en någorlunda god självbevarelsedrift.

I bakgrunden finns en infekterad strid om tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar som drevs av ABF i Botkyrka/Salem och stängdes av kommunen, med hänvisning till att dessa blivit tillhåll för krafter med kopplingar till ett kriminellt nätverk. ABF hävdade å sin sida att kommunledningen medvetet förstört för verksamheten. Delade meningar, upprördheter och motsättningar är en del av det politiska fotarbetet, men det finns gemensamma gränser att vakta. Inte minst i miljöer där kriminella krafter vill kontrollera alltmer av sådant som hotar det egna utrymmet. 

I falangstrider är fiendens fiende är inte alltid en vän, i någon form. 

undefined
Var det ett medlemsuppror inom S i Botkyrka eller en kupp med kriminella krafter insyltade – kanske båda idelarna? Det tål att grävas mer i.

Botkyrka styrs av en mittenkoalition med S, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. 

Alla partier behöver ha en beredskap mot kupper framdrivna med externt uppviglande krafter. En ledning som inte längre har ett förtroende ska förstås kunna sparkas, men inget parti vill bli till arena för grupperingar som bara söker någon sorts hämnd. 

Demokratins grundprocess tar inte hänsyn till vem som är vad – ärlig, seriös, svekfull eller praktarsel – varje röst räknas. Tänk på att S är ett jämförelsevis stort parti, andra kan vara än mer utsatta. Det är främst via egen uppslutning, högt i tak och aktiva företrädare som partier kan råda bot på, eller i alla fall minimera risken för att destruktiva krafter kidnappar en verksamhet eller ledning.