Det här är allt annat än ett aprilskämt

Se där, här har ni en ekosystemingenjör i arbete.
Se där, här har ni en ekosystemingenjör i arbete.

Här är 10 positiva nyheter som presenterats sedan den förra listan publicerades i februari.

Ledare 1 april 2023 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Ett gäng biologer och ekologer har formulerat planer för att billigare kunna återställa våtmarker med hjälp av bävrar! Forskarna har kallat bävrarna för "ekosystemingenjörer”. Djurens vanor kan hjälpa till att värna den biologiska mångfalden och skapa viktiga kolsänkor. Det är något som fångar upp koldioxid från atmosfären genom att binda den.

2. Vad sägs om positiva nyheter för den som vill köpa en elbil? På Teslas Investor Day meddelade företaget att nästa generation Teslor kommer att kosta ungefär hälften så mycket som dess modell 3. Det kan bli en viktig drivkraft för en elektrifierad fordonsflotta.

3. I en ny studie från forskare vid Center for Global Development presenteras en prognos som visar att den globala extrema fattigdomen kan utrotas till 2050. Den drivande faktorn bakom detta är ekonomisk tillväxt i låginkomstländer.

4. Läkemedelsföretag har nått ett genombrott i läkemedel mot fetma. Det kan bidra till ett bättre liv för miljontals människor. Fetma är ett stort globalt problem i såväl låg- och medelinkomstländer som i höginkomstländer. De nya läkemedlen ska bidra till substantiell viktminskning och samtidigt motverka att levern lagrar en för stor mängd fett och förbättra glukosregleringen i kroppen.

5. Runt Orsas skogar genomförs nu ett forskningsprojekt som innebär att skogsägare ska få betalt för insatser kopplade till att skydda den biologiska mångfalden. Syftet är att rädda skogens hotade arter. 

6. Forskare på Tammerfors universitet i Finland utvecklar just nu små robotar av plast. I framtiden ska dessa kunna användas som konstgjorda pollinatörer! Robotorna har ving-liknande borst som styrs med laserljus för att man ska kunna styra hur de färdas i vinden och var de ska pollinera träd och växter. 

7. Forskare har tagit fram en satellitsändare som ska kunna användas på dräktiga hajar för att bättre förstå reproduktionen hos arten. Det ska också identifiera födelseplatser och därmed kunna skydda viktiga havsområden.

8. Ett europeiskt start-up bolag har utvecklat en mekanisk anordning för att installera flyttbara solpaneler längs järnvägsspår. Att montera stora solcellsparker kan vara svårt, på grund av brist på tillgängligt utrymme eller visuella aspekter. Dessa faktorer försvinner i och med denna teknik. Företaget hävdar att denna innovation skulle kunna användas på hälften av alla järnvägslinjer globalt sett.

9. Nasas James Webb Space Telescope har bara varit i rymden under en kort tid, men det har redan fascinerat allmänheten med fantastiska bilder av universum. Nyligen fångades en sällsynt bild av en enorm och starkt lysande stjärna kallad WR124 i en av dess sista stunder innan stjärnan ska explodera. 

10. Trots publiceringsdatum för denna artikel är ovanstående lista inte ett aprilskämt. Det är ett bevis på att framtiden kan vara ljus och visar på den kraft som finns hos optimister och innovatörer. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa