Det kostnadseffektiva ger nytta för Tystberga

Tystbergas framtid står inte och faller med en nybyggd förskola. En noggrant utförd renovering är värd att pröva.

Den föreslagna renoveringen av förskolan i Tystberga är en kostnadseffektiv investering. Det är inget sparförslag.

Den föreslagna renoveringen av förskolan i Tystberga är en kostnadseffektiv investering. Det är inget sparförslag.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2020-08-29 05:33
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På måndag kommer frågan om en omfattande renovering av förskolans lokaler i Tystberga upp i kommunstyrelsen. Förslaget att renovera är i det hela väl avvägt. Även om det har skapat starka slitningar inom Centerpartiet, som i senaste valet lovade att bygga nytt. En rejäl diskussion är ofta av nytta, men till slut gäller det att bestämma sig.

Historien förklarar varför den här frågan är så laddad i just Tystbergabygden. Den kommunala skolan lämnade alltför länge åt sitt öde av såväl skolledning som stadshus. Följderna blev svåra. Oron för att inte bli hörd, att möta stängda dörrar utan att få till en dialog, blir lätt en ryggmärgsreaktion. 

2010-talets värsta år ska aldrig få komma igen. Det som för några år sedan ledde så långt som till böter från Skolinspektionen är nu historia. Signalerna från skolan pekar i rätt riktning. Steg för steg blir det bättre.

Den föreslagna renoveringen av förskolans lokaler på skolområdet kommer att kosta 20 miljoner kronor. Det är inga småpengar, men förslaget är till synes kostnadseffektivt. Även efter renoveringen kommer hyreskostnaden per elev i Tystberga att vara lägre än genomsnittet i kommunen, enligt politikernas beslutsunderlag.  

Att hellre önska nybyggt än renoverat är mänskligt, men ibland gäller det att väga in fler faktorer än själva önskelistan. En renovering ger möjlighet att skapa nytt inom det gamla och möjligheter att använda lokaler bättre. Det gäller stad såväl som land.

Såväl förskolan som skolan i Tystberga kommer att kunna ta emot många nya elever. Inte så mycket som med ett nybygge, men en renovering går snabbare. Maxantalet elever i skola och förskola är en bit bort. Om det skulle bli en inflyttning som slår alla förväntningar med råge, där efterfrågan på skola/förskola växer betydligt mer än väntat, då behöver politiken ha en plan B. Plan A, att renovera det man har, framstår ändå som ett rimligt förstaval. Det är inget sparförslag. Mycket blir bättre. 

På de punkter där personal eller föräldrar fortfarande ser problem eller utvecklingshinder där behöver dialogen med skolledning och politiken fortsätta. De tre styrande partierna i Nyköping - Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet - behöver ha en beredskap för att kunna göra fler insatser för Tystbergabygdens bästa. 

Men inte bara där.

Nyköping har gott om landsbygd. En kostnadseffektiv renovering i Tystberga bör ge investeringsutrymme till satsningar på fler orter. Det är inte bara Tystberga som behöver ett rejält framtidslyft. Såväl skolan i Jönåker som den i Nävekvarn behöver uppmärksamhet, åtgärder som ökar skolans möjlighet att stimulera till inflyttning.

Kommunledningen behöver markera att en investering i Tystberga inte är en isolerad landsbygdsinsats. Visa att detta är del av en genomtänkt helhet, om målet är mer livskraft på landsbygden.

Karta: Tystberga