Det måste alltid finnas tid för en bild

Många svenskar har en bild av kungen och det är garanterat fler efter 50-årsbesöket i Nyköping.

Här är min bild.

Här är min bild.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2023-02-09 17:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ett kungabesök är ingen spontan sak. Inget får gå fel. Inga risker tas. Alla spelar på säkerhet. Det är fullt rimligt när rikets främste företrädare kommer som gäst i vardagen, tillsammans med drottning Silvia.

Det blir också ett minne för många, ett fototillfälle. Därför är den bild som SN:s biträdande nyhetschef Jens Alvin, som ung skolelev, tog från kungens eriksgata 1975 och nu finns med i fotoutställningen på Sörmlands Museum så talande. Det är så många möter kungen, på bild. Är den egenhändigt tagen, så desto mer personlig. Det blir något påtagligt, trots man egentligen aldrig har mötts eller än mindre bytt några ord. 

Förhoppningsvis är det också så att kungen själv får med sig bilder tillbaka till det egna hemmet, till slottet, av sådana här resor. Även om just Sörmland inte är något ovanligt resmål för kungafamiljen i mer privata sammanhang. 

undefined
Det foto som SN:s biträdande nyhetschef Jens Alvin tog som skolelev från kungens eriksgata 1975 är så talande. I minnenas parad är bilden en ack så viktig ingrediens.

För Sverige i tiden är Carl XVI Gustafs valspråk, och den tiden står sannerligen inte still. Det är ett helt annat Sverige i dag än det som han blev kung över för 50 år sedan. Andra samhällsdebatter äger vardagen. 1973 var en tid där de röda revolutionära vågorna stegvis hade börjat ebba ut, men kungahuset stod kvar. 

Samtidigt är det precis som då ett oroligt säkerhetspolitiskt läge. Då var det kallt krig i Europa – och i dag pågår det ett blodigt krig nära oss, där ett aggressivt Ryssland försöker krossa det demokratiska Ukraina. 

Den moderna tidens kungligheter är rikssymboler. 1971 slogs detta fast i Torekovskompromissen, detta 50-årsjubileum firades för två år sedan. 1971 tog Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet varann i hand och löste ett antal formella knutar i arbetet med att ersätta 1809 års regeringsform. Kungen har därför enbart ceremoniella uppgifter från 1973. Han är rikets främste företrädare, inåt som utåt, och har att undvika att uttala sig i politiskt känsliga frågor. Gärna lite högtidligt, men aldrig kontroversiellt. 

Ja, det ska nog vara som en sådan här dag i Nyköping, ovanlig i all sin vanlighet. Men det måste alltid finnas tid för en bild. Det är nämligen en del av jobbet för en nutida monark.