Mätt på museet ska kännas som bra

Sörmlands museum behöver sin servering. Men den ska inte vara subventionerad med skattemedel.

Det är inte bara regionpolitikerna som behöver en serverings- och samtalsyta.

Det är inte bara regionpolitikerna som behöver en serverings- och samtalsyta.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-10-25 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I en tid där skattepengarna tryter för regionen och de stora underskotten måste tuggas in – då kan framtiden för serveringen på Sörmlands museum kännas som en detalj. Det finns svårare saker och knivigare avvägningar. Men det behöver ändå tas på allvar. 

När det nya länsmuseet kom på plats 2018 var serveringen intill de öppna samlingarna och utställningarna en ambitiös del av helheten. Men den kan inte – och får inte – subventioneras med skattemedel. Mat och fika-möjligheterna har drivits som ett sexårigt projekt inom Sörmlands museum. Men det visade sig kosta mer än bara projektmedlen. 

Det är ohållbart. Den sittande regionledningen har utifrån detta sedan tidigare försökt få in en privat entreprenör i stället. Någon som kan ta risken och driver på egen nota, på egen kreativitet. 

Ingen har nappat

Begränsningarna för driften har troligen varit för strama – och utrymmet för att utveckla och tjäna mer pengar för smalt. En följd av den nära kopplingen till museets öppettider och verksamhet, och det sett till den tänkta hyresnivån. När museet har haft stängt har serveringen också varit det, inga kvällar eller röda dagar.

Nu överges entreprenörsspåret. 

undefined
Det är inte bara regionpolitikerna som behöver en serverings- och samtalsyta.

Enligt förslaget till budget för 2025 som de styrande Moderaterna, Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har lagt fram blir det ingen entreprenörsdrift framöver. I stället läggs ansvaret för servering över på det egna regionservice, under en försöksperiod på tre år. Regionservice driver de tre sjukhusrestaurangerna, som lever på sina intäkter för mat till patienter och till de privatpersoner som köper mat på restaurangerna.

Med den sortens drift lär museets utbud och priser förändras jämfört med i dag när det ska samordnas med det övriga. Oron för osund konkurrens mot privata näringsidkare i närmiljön, måste stillas.

Regionledningen ställer även skarpa krav på att länsmuseets andra intäkter måste öka: ”Det är viktigt att [Sörmlands museum och Scenkonst Sörmland] fortsätter nå nya målgrupper och utvecklar strategier för att öka sina intäkter, exempelvis genom att se över biljettintäkter och entréavgifter, för att stärka sin självfinansiering.”

Det kostnadsfria inträdet lär snart vara historia.

undefined
I hårda ekonomiska tider är växande besökstal det som ska säkra mer resurser till Sörmlands museum.

Sörmlands museum blev Årets museum för fyra år sedan. I motiveringen ”…ett engagerande, självständigt och nytänkande museum som finns mitt bland medborgarna” finns också en förväntan, den att vara mitt bland folk. Det förpliktigar.

Men det bästa vore förstås att serveringen inte drivs alls av regionpengar. Det måste vara målet, även om regionledningen just nu inte har fått till det.

undefined
Kultur och fika hänger ihop.

Hade det då inte varit rakare att stänga butiken? Absolut. Om det inte vore så att Sörmlands museum då blir fattigare som besöksmål, inte minst för spontanbesök. Besökstalen och intäkterna som följer blir allt viktigare. 

Om vi vill ha länsmuseet kvar.