En av tjusningarna med landsbygden är tystnaden, eller nja, det är snarare friheten från stadens ljudbild som detta syftar på. Det är aldrig tyst på landet heller. Där hörs annat och man kan se annat. Skillnaderna är det som avgör var vi känner oss som mest hemma.
Vi behöver ”attraktiva boenden i en god gestaltad livsmiljö”, läser jag i Boverkets skrivningar för 2020. Mycket av den här goda gestaltningen på landet kommer naturligt, i miljöer med närhet till skogen, till vattnet, till hagen och till åkern. Det inkluderar alla dessa mindre tätorter, en gång byggda utifrån bruket, godset, kyrkan, fiskeläget eller tågstationen.
Här finns attraktiva miljöer många gånger. Ändå har det varit så svårt att få gehör för att landsbygden och mindre tätorter behöver bostadstillväxt lika mycket som staden. Att det måste till sådant som kallas flyttkedjor, där folk inte bara flyttar ut utan också in. Där andra bostäder frigörs om nya bostäder, exempelvis hyreslägenheter, kommer till.
Detta är en faktor vi behöver uppmärksamma lite extra: möjligheten att flytta men ändå bo kvar – i ett nytt hemma nära det gamla hemma. Ur landsbygdssynpunkt är det en klart underskattad fråga. De kreativa möjligheter som föds, är det vi ser här i Stavsjö, en liten ort med stigande fastighetsvärden.
Att tillföra hyresrätter i ett sjönära brukssamhälle som Stavsjö ger ny kraft åt bygden. Det öppnar fler dörrar, bokstavligen. Där någon flyttar ut flyttar någon annan in.
Anledningen till att det här projektet nu har fått en fortsättning efter den första etappen, det är att här finns krafter – enskilda människor med ett rejält mått av handlingskraft, men också en förståelse för att samarbeten bygger styrka. Bolaget Kiladalens utveckling är ett av verktygen för lokal utveckling, det öppnar för utbyten och handslag med andra intresserade aktörer,
Så pusslas möjligheterna ihop för att kunna bygga nytt i det jämförelsevis lilla. Med den andra etappen hyresbostäder, börjar området runt Stavsjögården bli rejält förtätat. Modet att ta klivet fram har betalat sig. Med en konstruktiv dialog i mötet med kommun och andra offentliga aktörer. Med en förmåga att hitta de driftiga privata aktörerna, som ser affärer i sådant som andra kanske tycker är för smått för att räkna på. Det gör skillnad.
Stavsjös erfarenheter ska samlas i en bok för den som vill ha tips på hur man kan komma framåt och skapa lokal livskraft. För att bygga på fler platser. Det är inte bara i Stavsjö i Nyköpings kommun som den här typen av framtidstro går att forma och förädla.