Det viktiga är att folk faktiskt flyttar in

Nivån på sanktionsavgifter mot spekulation vid tomtköp kräver viss fingertoppkänsla.

Alla bostadsköp har ett mått av spekulation. Men om köparen enbart köper en villatomt för att kortsiktigt spekulera i värdet, blir det mer knepigt.

Alla bostadsköp har ett mått av spekulation. Men om köparen enbart köper en villatomt för att kortsiktigt spekulera i värdet, blir det mer knepigt.

Foto: Erik Nylander/TT

Ledare2022-03-30 05:20
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Nyköping är en inflyttningskommun, det är även grannkommunerna Trosa, Gnesta och Oxelösund. Folk vill flytta hit. Det ökar marknadsvärdena på bostäder och villatomter. Många gånger är det kommunal mark som styckas av. Den som söker ett nytt hemma, ska hitta det här. 

Alla bostadsköp har ett mått av spekulation. Men om köparen enbart köper en villatomt för att kortsiktigt spekulera i värdet, blir det mer knepigt. Kanhända är det ett lyxproblem, men inte enbart. Det är ju inflyttningen som är målet med att stycka av tomtmark, inte att få till säljkedjor för relativt snabba cash. Att det finns ett tvåårigt vidareförsäljningsstopp i köpeavtalen när Nyköpings kommun säljer tomter för bosättning är rimligt. Liksom att det blir en sanktionsavgift för den som bryter mot detta.

Det hindrar inte att det kan bli god marginal på affären ändå, vilket framgår av dagens SN. 900 000 kronor är inte småslantar, precis. Ett flertal tomtköp på ren spekulation kan i sin tur leda till att nya bostadsområden tar längre tid innan de blir "klara", att husen fylls med invånare och vardagsliv. Viss vaksamhet måste alltså finnas.

Men här finns också andra hänsyn att ta. Prisbilden avgör vilka som har råd att flytta in. Mycket kan dessutom hända under tvåårsperiod i livet. Hälsa, arbete och familjesituationer kan förändras fort. En sanktionsavgift kan inte vara så hög att den slår stenhårt mot den som oavsiktligt hamnar i ett läge där han eller hon måste sälja.

Dessutom är det väl så att den som lånar sig till en uppenbar spekulation inte bör kunna göra det många gånger om. Så länge kommunen har koll över tid.