Diktaturen gör flyktingar till "hybridvapen" mot EU

Diktaturen i Belarus nyttjar flyktingars desperata situation för att slĂ„ mot EU – och för att flytta fokus frĂ„n regimens brutala övergrepp mot de mĂ„nga belarusier som kĂ€mpar för demokratiska friheter.

Papperslösa migranter tar sig pÄfallande "lÀtt" genom Belarus och fram till EU-grÀnsen mot de baltiska staterna, en vedergÀllning mot EU:s sanktioner. Dessa Àr en direkt följd av diktaturens brutala övergrepp pÄ den egna befolkningen.

Papperslösa migranter tar sig pÄfallande "lÀtt" genom Belarus och fram till EU-grÀnsen mot de baltiska staterna, en vedergÀllning mot EU:s sanktioner. Dessa Àr en direkt följd av diktaturens brutala övergrepp pÄ den egna befolkningen.

Foto: Mindaugas Kulbis

Ledare2021-08-19 21:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Ett knappt Är har gÄtt sedan presidentvalet i Belarus. Valrörelsen var livad och kantades av flera upplopp nÀr befolkningen reste sig mot den auktoritÀra diktaturen. Sedan dess har president Aleksandr Lukasjenko gjort allt i sin makt för att tysta bÄde inhemsk och utlÀndsk opposition.
 

De senaste offren för Belarus aggressiva pĂ„tryckningar Ă€r grannlĂ€nderna Litauen, Lettland och Polen. De tre lĂ€nderna har gemensamt gĂ„tt ut och anklagat Belarus för sĂ„ kallad "hybridkrigföring". Medlet för pĂ„tryckningarna Ă€r av ett annorlunda slag – flyktingar. Flera tusental flyktingar har under Ă„ret illegalt korsat grĂ€nsen mellan Belarus och de europeiska grannlĂ€nderna. Det Ă€r mĂ„nga fler Ă€n vad som vanligen tar sig över grĂ€nsen till respektive land.

I exempelvis Litauen har hittills drygt 4 000 flyktingar tagit sig in i landet under 2021. Under 2020 var det endast 81 flyktingar som gick över grÀnsen frÄn Belarus (Euronews 11/8). Det Àr en dramatisk ökning som inte verkar ha nÄgon naturlig förklaring. President Lukasjenko har tidigare under sommaren hotat om vedergÀllning mot EU:s sanktioner. Den auktoritÀra ledarens hot bestod dÄ av att slÀppa pÄ grÀnskontrollen för papperslösa migranter. I praktiken skulle Belarus öppna upp för flyktingar att resa till landet för att ta sig över grÀnsen till EU. Det har nu blivit verklighet, Àven om presidenten nekar till att sÄ skulle vara fallet.
 

Att auktoritĂ€ra stater kallblodigt utnyttjar flyktingar som en form av "vapen" Ă€r tyvĂ€rr ingen nyhet. Liknande hot har tidigare riktats mot EU, senast 2016, men dĂ„ frĂ„n den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Bryssel valde dĂ„ att sluta ett kontroversiellt grĂ€nskontrollsavtal med Turkiet som skulle stoppa flyktvĂ€garna till Grekland (Politico 6/4). För sex miljarder euro fick Bryssel sin vilja igenom och Erdogans maktposition förstĂ€rktes ytterligare pĂ„ kuppen.

Ett liknande grÀnskontrollsavtal med Belarus Àr mycket osannolikt, men Turkiet- och Belarusexemplet illustrerar hur dagens diktatorer utnyttjar okonventionella medel i konflikten mot vÀst. Belarus, Turkiet och för den delen Ryssland, gör allt vad de kan för att stÀvja Bryssel och förhindra att de inför sanktioner mot dem. För att vÀrja sig frÄn skadliga sanktioner vÀljer autokraterna att rikta spjutspetsen mot EU:s svagaste punkt, migrationen, vilket Àr den frÄga som Àr mest kÀnslig och kontroversiell inom unionen.
 

Det enklaste försvaret mot denna typ av "krigföring" hade givetvis varit att EU gemensamt tar sig an migrationsfrÄgorna en gÄng för alla. Olösta och konfliktfyllda frÄgor utgör perfekt stoff för diktaturerna att utnyttja i illvilliga syften. TyvÀrr kommer anvÀndandet av "hybrida" och icke-militÀra medel bara bli vanligare frÄn Europas auktoritÀra grannlÀnder. Det Àr av högsta vikt att Bryssel tar höjd för de samtida hybridhoten frÄn dess odemokratiska grannar.