Dina grannar styr partiernas intresse för dig

Du kanske inte tror att du påverkas av hur dina grannar röstar, men partierna gör det. Så här ser det ut i Nyköping.

I Bryngelstorp finns det gott om moderater och socialdemokrater, men färre sverigedemokrater och vänsterpartister. Påverkas du av grannskapet?

I Bryngelstorp finns det gott om moderater och socialdemokrater, men färre sverigedemokrater och vänsterpartister. Påverkas du av grannskapet?

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-06-12 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Var tredje Nyköpingsbo bor utanför centralorten, men landsbygderna runtomkring är inte likadana. På samma sätt är det ju skillnad på stadsdelar. Det avspeglas i hur vi bor, vilka grannar vi har – och hur vi röstar. 

Inget parti tackar nej till en röst till, oavsett var du bor. Men vissa väljare är lättare att locka än andra. Partier söker sina styrkor och svagheter. De behöver efter ett val bestämma sig för var det går att växa och var det är mer svårjobbat. 

För det är val igen om två år, då till riksdagen. Röstar du som dina grannar gör?

undefined
Partierna har starka och svaga punkter, här är en översikt över några av valdistrikten i Nyköping. Fundera över vad som kännetecknar dem.

EU-valet ger intressanta just nu-bilder av en partipolitisk verklighet. Hur grannarna röstar förklaras ofta av områdets utbildningsnivå, snittinkomster och grad av segregation. Det antyder också hur du röstar, fast du kanske inte tänker så. 

Allt är inte socioekonomi. "Utanförskap" kan finnas i såväl stadsdelar som landsbygder och ge olika partival. Skillnader mellan bruksort eller stadsnära tätort påverkar också. I vissa landsbygder finns det stark framtidstro, i andra är det mer bistert.

Hur vi röstar berättar en del om hur partiernas "hemma" är. Moderaterna i Nyköping går bättre i villamattornas kvarter än i de forna miljonprogrammens hyreslängor. Socialdemokraterna är större i våra tätortsområden än i mer utpräglade landsbygder. 

Miljöpartiet i Nyköping står i söndagens val som starkast i centrala Alla Helgona, 17 procent, men svagast i Stenkulla, 9,9 procent. Det är inte långt mellan dessa platser, men socioekonomiskt är det skillnad. 

Partiet Liberalerna har högre andel stöd i Brandholmen än i landsbygdens Tystberga och det segregerade Västra Brandkärr.

För Centerpartiet är den starkaste och svagaste valkretsen exakt samma som i valet 2019. Svagast står C i bruksorten Nävekvarn (4,0) och starkast i det mindre tättbebyggda Koppartorp (12,5) – två delar av Tunaberg. C backar i flera renodlade landsbygdsfästen, men mindre så exempelvis i Helgona, med sin mer stadsnära landsbygd.

Sverigedemokraterna är som svagast i Bryngelstorp, 7,3 procent, och Östra Brandkärr, 5,0 procent. Det är ett välmående villaområde respektive en stadsdel med segregation. I gengäld är SD som störst i Lunda – med Jönåkers industrisamhälle och omkringliggande landsbygd. Är sådana områden nu SD:s hemma?

Vänsterpartiet är som starkast i Arnö Herrhagen, 18,7 procent, och svagast i Bryngelstorp. Kristdemokraterna är få i Stigtomta Centrum, 2,6 procent, men desto fler i Runtuna, 9,9 procent. 

undefined
Går du din egen väg eller söker du dig till andra?

När partierna grunnar på sina eftervalsstrategier, då ställs de inför valet att satsa hårdare där jordmånen är god eller försöka bryta ny mark på annat håll. Påfallande ofta väljer partierna att söka sig till där det finns lite medvind. 

Om du funderar på vilka partier som ser dig som en tänkbar ny röst i nästa val, håll koll på hur dina grannar röstar. Går du din egen väg eller söker du dig till andra?