Döm inte personlig assistans efter skurkarna

Bedragare lurar till sig pengar där det är möjligt. Rätten till personlig assistans måste skyddas från skurkarna.

Rätten till personlig assistans är viktig att vårda - och även skydda från bedrägeri och fusk.

Rätten till personlig assistans är viktig att vårda - och även skydda från bedrägeri och fusk.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2021-08-12 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En stor härva av fusk med assistansersättning har nu omvandlats till domar i Göteborgs tingsrätt. Det är bra att skurkar åker dit – inte minst inom personlig assistans, där svensk välfärd gör stor nytta för enskilda människor. Att den som har en omfattande funktionsnedsättning ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt med hjälp av personliga assistenter, utgör en välfärdstjänst av stort värde – och även stora kostnader

Varje utbetalad skattekrona måste självklart möta ett faktiskt behov. Alla regeringar som tillträder lär kasta en blick på notan för assistanskostnader, och genast fundera över hur dessa resurser kan användas mer effektivt och kostnadsutvecklingen inom Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade begränsas. I fjol var statens kostnad 23,5 miljarder och kommunsektorns del var på cirka 4,5 miljarder.

Därför är allt fusk inom välfärdssektorns assistansinsatser så oerhört skadligt. Det ger intryck av att förutsättningarna är för generösa och sargar även bilden av valfriheten inom reformen. I slutänden riskerar de offentliga ambitionerna om att garantera ett så självständigt liv som möjligt för den som har en stor och varaktig funktionsnedsättning, att begränsas hårdare.  

De huvudansvariga i den västsvenska härvan får relativt långa fängelsestraff, en viktig markering. De kom inte undan. Totalt omfattade fusket närmare 43 miljoner. 

Döm inte behovet av personlig assistans utifrån att skurkar lyckas lura systemet. Kontroller är ack så viktiga och Försäkringskassan har gjort särskilda insatser för att lättare upptäcka misstänkt oseriösa assistansbolag. Men att lyfta livskvaliteten för människor med funktionsnedsättningar är en viktig ambition inom det vi kallar välfärd.