Dra inte in kolgrillen om strömmen går

Krisberedskap är att veta vad du kan göra – och vad du inte ska göra. Det är livsviktigt.

Gnestaborna fick fundera på riskerna med kolgrillar - om krisen slår till.

Gnestaborna fick fundera på riskerna med kolgrillar - om krisen slår till.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-12-13 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På julmarknaden i Gnesta i slutet av november hade kommunen anordnat en frågesport. Ämnet var krisberedskap, 60 personer deltog - och en (!) hade 21 av 22 rätt. Generellt sett var kunskapen ändå god, noterar Gnesta kommun i sin sammanfattning, men några felaktigheter tål att uppmärksammas. 

I särskilt fet stil vill kommunen varna för riskerna för kolmonoxidförgiftning:

”Några trodde att det är en god idé att du vid kris kan tända din kolgrill inomhus för att få värme och kunna laga mat. Det är inte en god idé.

Det är livsfarligt att tända kolgrillar och gasolvärmare inomhus om de inte anpassats för inomhusbruk eftersom de avger kolmonoxid som gör att du riskerar att kvävas till döds.

Att använda kolgrillen utomhus – enligt de föreskrifter som råder - är klokt, om du behöver den. Men du får klä på dig rejält om det är kallt ute - i stället för att dra in grillen i köket. Tänk också på brandrisken, även vad gäller levande ljus så här i luciatider. Många förstår detta närmast instinktivt, men inte alla. Därför tål råden att upprepas. 

Det är nyttigt att ha tänkt igenom vad som finns hemma om något allvarligt inträffar som kraftigt stör vardagens ordning. Stäm av om du och dina närmaste har vad som krävs för att klara sju dagar utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Har du de mediciner du behöver? Rådet är att ha tillräckligt för en månad. Om ordinarie system fallerar – på grund av olyckor eller medvetet destruktiva krafter – kan det dröja innan ett normalt läge kan återupprättas. 

Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, har färdiga råd för vad som behövs för exempelvis hemberedskap vid strömavbrott. Broschyren Om krisen eller kriget kommer, finns att ladda ned till mobilen – och att beställa. 2018 fick närmare 4,9 miljoner hushåll den hemskickad. 

I den tid som råder är vår personliga beredskap enormt viktig. Det ökar utrymmet att hjälpa andra i mer utsatta situationer. 

Andra frågor som Gnestaborna fick fundera på var om de kände till det nationella krisinformationsnumret 113 13, samt att kommunerna och länsstyrelsen i Sörmland har ansvar för att planera att ta emot 5 000 evakuerade personer från andra län i en krissituation. Även vad som gäller för Totalförsvarsplikten hade många av de svarande missat. 

Våra myndigheter, regionen och kommunerna har ansvar för att planera för kriser, stora hot och risker, men i den allmänna krisberedskapen ingår också ett tydligt individuellt ansvar. Har du en dunk med (tillräckligt färskt) dricksvatten? Har du mat som går att äta utan att tillagas? Har du värmeljus? Har du lite kontanter utifall att? Extra laddning till mobilen? Kan du lyssna på radio om strömmen går? 

Det svåra med kriser är att de ofta slår till när man minst anar det.