I mitten av januari kunde vi i SN läsa om hur en ny sorts lanthandel i detta nu byggs i Svalsta. Det lokala initiativet kommer troligen slå upp dörrarna i början av februari där lokalborna kommer kunna handla mat på ett annat sätt än förr (13/1). Butiken kommer vara obemannad och för att komma in krävs bank-id samt ett betalkort för att kunna betala för varorna. Utbudet förväntas vara detsamma som en vanlig matbutik, även om det inte kommer finnas någon personal på plats.
Det har under den senaste tiden blivit allt vanligare med obemannade affärer och butiker. Svalstabutiken blir franchisekedjan Automats fjortonde butik i landet. Andra bolag som kedjan Lifvs har runt 23 butiker runtom i landet och planerar att inom ett par år ha cirka 300 liknande butiker på ställen som tidigare inte haft någon handel (TT 24/1). Platser på framförallt landsbygden där det tidigare har varit otänkbart att placera en butik i ur lönsamhetssynpunkt, kan med digitaliseringen få ett ökat utbud av affärer. Prisnivån verkar visserligen vara högre än i större mataffärer närmare tätorterna, men tillgängligheten betyder också mycket. Förhoppningsvis ökar trivsel och attraktivitet för närområdet, även om en närbutik inte fullt ut kan konkurrera med utbudet i större affärer, nära stora tätorter.
Vetskapen om att nya initiativ väcks för landsbygden bådar gott för framtiden. Landsbygdsmiljöer som annars fått se tillgängligheten försämras kan i stället få en positiv skjuts i digitaliseringens spår. Det är också värt att notera att den obemannade handeln är rätt i tiden med pandemins krav på social distansering. Den obemannade butiken kan mycket väl bli det nya normala, men vill vi verkligen ha det överallt?
Ledarsidan tog under förra veckan upp utmaningarna för centrumhandeln i Nyköping (22/1). Det är i nuläget avgörande att visa lojalitet till de lokala handlare som kämpar för överlevnad. Inför jul och nyår landade Nysams presentkortsförsäljning på 5,2 miljoner kronor. Samtidigt vet vi att presentkort inte kommer räcka för att hålla igång centrumhandeln 2021, parallellt jämte behovet av att följa restriktioner som bestämts från nationellt håll. Vad som fanns före pandemin kommer inte vara detsamma efter pandemin. Frågan är bara vad som kommer finnas kvar.
I pandemin har den sociala distanseringen och storstädernas förmodat tillfälliga dvala lett till att fler söker sig till mindre orter och landsbygd. Sörmland kan vinna mycket på den trenden och det är av högsta vikt att vi tar hand om de möjligheter som kommer med nyinflyttningarna till vår region. Förr eller senare kommer pandemin inte längre dominera vardagen och ”coronaflyttarna” börja fundera över både tillgänglighet och utbud i de mindre orterna som de har flyttat till.
Obemannade butiker kommer säkert vara uppskattade av lokalborna på många håll, men det lokala näringslivet, inte minst centrumhandeln, är mer än bara ett rationellt utbyte av varor och tjänster. De lokala eldsjälarna, det personliga samtalet och kontakten mellan personal och kund är något som många har saknat i dessa tider av restriktioner.
Framtidens handel kommer därför förhoppningsvis vara både digital och manuell. En del saker vill vi handla på nätet eller i den obemannade butiken, men ibland vill man att shoppingturen på stan ska innehålla mer än ett möte med en betalningsautomat. Efter pandemin kommer vi därför också vilja se livet och myllret i centrumandan.