Du behöver ha koll på Sörmlands maktutövare

Vet du vem som ersätter Ulf Kristersson i riksdagen? Makten blir mer synlig när du vet vem som utövar den – och bär ansvaret.

Väljare och politiker måste ha ett samspel. Politikerna ska kunna inte gömma sig för svåra frågor och väljarna har att delta i demokratin.

Väljare och politiker måste ha ett samspel. Politikerna ska kunna inte gömma sig för svåra frågor och väljarna har att delta i demokratin.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-04-23 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sörmlands län valkrets har elva riksdagsledamöter efter valet 2022. Ulf Kristersson är en av dem, men hur många av Sörmlands invånare vet vem som ersätter honom i riksdagen sedan han blev statsminister?

De flesta röstberättigade svenskarna vet vem tack och lov vem som är statsminister i Sverige.Tyvärr är kunskapen om övriga ministrar begränsad. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har fått mycket uppmärksamhet för regeringens klimatpolitik.Trots detta känner varannan svensk inte till henne. Även om Sverige nyligen blivit medlemmar i försvarsalliansen Nato är försvarsministern Pål Jonson okänd för hela 44 procent av väljarna enligt Novus. 

Det är oroande att svenskarna inte har koll på de som styr landet. Som väljare finns ett ansvar att hålla sig medveten. 

Vet man inte vem som har makt är det svårare att utkräva ansvar. Det kan också leda till en större misstro mot våra politiska institutioner. Om en medborgare, som upplever sig förfördelad av en myndighet eller ett beslut, brister i sin kunskap om vem som har makten över frågan kan missnöjet riktas fel. Lång kötid i sjukvården kan förvandlas från en fråga för regionpolitikerna till en fråga om invandringen till Sverige.  

Ansvariga politiker måste träda ut i ljuset för att visa att de har det ansvaret och medborgaren måste själv söka information. Demokratins själva grundpelare är att väljare gör informerade val. Det finns därför en skyldighet att utkräva ansvar från rätt person eller institution. 

Politik har alltid varit personbundet och med dagens snabba medielandskap har personligt varumärke fått allt större betydelse. Men politik är för komplicerat för att bakas ner till små munsbitar i Instagraminlägg som en politiker kan sätta sin personliga prägel på. Risken är att komplexa frågor förenklas alltför mycket. 

Väljare och politiker måste ha ett samspel. Politikerna ska kunna inte gömma sig för svåra frågor och väljarna har att delta i demokratin. Just som väljare har du ett demokratiskt ansvar som sträcker sig längre än att rösta. För att väljaren ska kunna hålla sig informerade måste politikerna synas. 

undefined
Från östra Sörmland kommer fem riksdagsledamöter, samtliga kvinnor. Har du koll? Det borde du.

Statsministerns riksdagsersättare är Anna af Sillén från Nyköping. Från östra Sörmland kommer ytterligare fyra riksdagsledamöter, samtliga kvinnor. Har du koll? Att Ulf Kristersson är från Sörmland vet de flesta som läser detta, men om kunskapen om den sörmländska representationen tar slut där, då rekommenderas att börja med en enkel Google-sökning.