När spänningarna stiger i vår närhet prövas allt från försvarsvilja till vår förmåga att vara beredda på att vardagen kan utsättas för stora spänningar och störningar. Den svenska polisen valde på onsdagen att utlysa en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den växande ryska aggressionen riktad mot Ukraina. Inte minst ordningsmakten har att vara förberedd – på olika sätt, allt från vitala vardagsresurser till kunskapsinhämtning – om något snabbt skulle gå riktigt snett.
Samma sak gäller egentligen i varje hem. Ukraina må vara längre bort än det egna kylskåpet, vattenkranen eller värmepumpen, men det som händer där kan påverka allt det som är nära. På olika sätt och utifrån olika situationer, men den som vill vara på den säkra sidan gör klokt i att ha koll på läget och de egna vardagsbehoven.
I samband med den så kallade krisbredskapsveckan skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut en liten broschyr till alla hushåll. Den kompletterades också med en sms-kampanj, som fick ömsom ris, ömsom ros. Men själva syftet var att påminna om att det går att vara någorlunda förberedd på att vardagen vänds upp och ned av kriser, krig och hot.
Kanske har du glömt bort var den där broschyren hamnade? Den finns att ladda ned från MSB:s hemsida - https://www.msb.se/sv/publikationer/om-krisen-eller-kriget-kommer/ . Det är aldrig fel att ha ett extra digitalt exemplar sparat i mobilen eller på datorn.
Var inte rädd. Du behöver inte ut och panikhamstra toalettpapper, följ hellre checklistan för vad som är bra att ha hemma, för din hemberedskap. Tro inte på lösa rykten och sprid inte sådant vidare. Måna i stället om att välja så trovärdiga källor som möjligt för nyhetsutveckling och samhällsinformation.