Dubbelfel nÀr EU ska kvotera i nÀringslivet

EU lÀgger fram en lag om kvotering till nÀringslivet. Det Àr ett ovanligt dÄligt förslag.

Att kvotering Àr en dÄlig idé finns det alltsÄ flera argument för, men den verkligt dÄliga idén hÀr Àr att den ska införas av EU.

Att kvotering Àr en dÄlig idé finns det alltsÄ flera argument för, men den verkligt dÄliga idén hÀr Àr att den ska införas av EU.

Foto: Virginia Mayo

Ledare2022-03-18 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Efter tio Ă„r av förhandlingar har EU-kommissionens förslag om kvotering till börsbolagsstyrelser accepterats av en majoritet av medlemslĂ€nderna och ska nu bli lag, Ă€ven om processen för att komma dit kan ta flera Ă„r. Den Ă€r ett stort steg Ă„t fel hĂ„ll. Inta enbart för att kvotering som sĂ„dant Ă€r fel, utan kanske frĂ€mst för att den Ă€r ett tydligt exempel pĂ„ vilka frĂ„gor EU verkligen inte borde syssla med.  

Sverige har redan haft en intensiv kvoteringsdebatt. Efter januariavtalet lades ett eventuellt lagförslag Ă„t sidan, Ă€ven om den inte formellt var en del av överenskommelsen. Det var klokt att sĂ„ skedde, diskussionen hade kommit till vĂ€gs Ă€nde. Argumenten har man hört mĂ„nga gĂ„nger men de tvĂ„ starkaste anledningarna mot kvotering Ă€r att det bryter mot bĂ„de principen om att staten inte ska detaljstyra hur privata företag leds, samt, att idĂ©n om att jĂ€mstĂ€lldhet uppnĂ„s om det sitter hĂ€lften kvinnor och mĂ€n i just företagsstyrelser Ă€r en förenkling. 

Den svenska principen om sjĂ€lvstĂ€ndig bolagsstyrning Ă€r viktig och har tjĂ€nat oss vĂ€l. Att svenska företag leds pĂ„ det sĂ€tt de gör av aktieĂ€gare och att deras mĂ„l Ă€r att vara lönsamma har bidragit till att Sverige har flera företag som skapat stora vĂ€rden. BĂ„de vad gĂ€ller innovationer och uppfinningar och resurser som blivit till svenska jobb och vĂ€lstĂ„nd. Att staten ska ha rĂ€tt att gĂ„ in och detaljstyra hur bolag ska styras, exempelvis vilka personer som ska fĂ„ sitta i deras styrelse, bryter tydligt mot den hĂ€r idĂ©n. 

Sedan Ă€r det frĂ„gan om att just könsrepresentation i börsbolagsstyrelser Ă€r sĂ„ viktigt för jĂ€mstĂ€lldheten. Det Ă€r en liten grupp mĂ€nniskor i en begrĂ€nsad mĂ€ngd företag vi pratar om, och de Ă€r alla privilegierade, oavsett om de Ă€r kvinnor eller mĂ€n. I lĂ€nder dĂ€r kvotering har införts, som Norge, kom tidigt varningstecken om att de kvinnor som redan var högt uppsatta i nĂ€ringslivet bara fick fler uppdrag snarare Ă€n att företagen blev mer diversifierade. För frĂ„gan Ă€r, om vissa företag fĂ„r in fler kvinnor i styrelsen, men dessa kvinnor har gĂ„tt pĂ„ samma elitskolor som mĂ€nnen, har samma bakgrund vad gĂ€ller klass och etnicitet och umgĂ„s i samma sociala kretsar, pĂ„ vilket sĂ€tt har vi uppnĂ„tt generellt mer jĂ€mstĂ€lldhet i samhĂ€llet? 

Att kvotering Ă€r en dĂ„lig idĂ© finns det alltsĂ„ flera argument för, men den verkligt dĂ„liga idĂ©n hĂ€r Ă€r att den ska införas av EU. Att bestĂ€mma över hur enskilda företag i medlemslĂ€nderna ska styras Ă€r en nivĂ„ av detaljstyrning som borde fĂ„ Ă€ven varma EU-föresprĂ„kare att dra öronen Ă„t sig. Det Ă€r lĂ„ngt utöver vilka befogenheter EU borde ha och ett ypperligt exempel pĂ„ den skadliga överstatliga förskjutning som hĂ„ller pĂ„ att ske. 

De senaste veckornas kris med Rysslands innovation av Ukraina har fÄtt lÀnder i Europa att lÀgga sina meningsskiljaktigheter Ät sidan och sluta upp för varandra pÄ ett sÀtt som vi inte sett pÄ lÀnge. Det har varit ett bra exempel pÄ vad EU kan vara nÀr EU Àr som bÀst. Denna positiva energi borde förvaltas genom att man lÄter EU vara just en stark kraft för samarbete. Inte en överstatlig maktspelare som vill gripa in i vardagen hos enskilda européer. Förslaget om kvotering borde liksom andra liknande förslag, som det om minimilöner, aldrig ha klubbats igenom och Sverige mÄste fortsÀtta att försöka styra EU bort frÄn denna utveckling.