I Nyköping vill kommunen ha en avgift för hemtjänstbesök där brukaren inte visar sig vara hemma för att ta emot hjälpen. Avgiften ska vara utöver maxtaxan. Därför beslutade vård- och omsorgsnämnden i december att införa en avgift på 150 kronor för så kallad bombesök, att den som ska få hjälp inte är hemma med följden att hemtjänstens personal åker dit i onödan (SN 3/2).
26 000 besök i onödan per år i en kommun som Nyköping är ett stort anta. Det inbegriper även tillfällen där brukaren vägrar eller inte vill ta emot besök – skälen och förklaringarna må alltså vara olika. Allt är inte glömska. En avgift kan säkert minska antalet avbokningar som glöms bort, men en del händelser har andra mer svårhanterade skäl.
Det kommer alltid att finnas hemtjänstinsatser som möter en stängd dörr eller en tom lägenhet. Men kan mängden tid som läggs förgäves minska är det bra för alla - såväl kostnadseffektivt som vettigt arbetsmässigt.
Oppositionen, M, KD och L samt SD, tycker att den nya avgiften är för hög på en ekonomisk utsatt grupp samt att tidsgränsen för avbokning – två dagar i förväg – borde bli mer smidig. Avgiften kan förstås vara ett stort bekymmer för den som har smala ekonomiska marginaler. Därför bör avbokningsmöjligheterna också vara generöst utformade. Ett dygns förvarning borde inte vara en omöjlighet.
Brukarens möjlighet till att leva spontant måste kunna hanteras, utan att det leder till en onödig kostnad på upp till två miljoner kronor per år, vilket hemtjänstens beräkningar tyder på i nuläget. I beslutsunderlaget görs jämförelser med sjukvård och tandvård, där uteblivna besök hanteras med en följdavgift. Inga samhälleliga tjänster kan utföras utan det kostar.