En annorlunda termin för höstens gymnasieelever

Trots det något kalla julivädret har halva sommaren svischat förbi och i augusti kommer grund- och gymnasieskolor att öppna igen.

Höstens gymnasieelever får vara beredda på snabba förändringar i undervisningen om det skulle komma en andra virusvåg.

Höstens gymnasieelever får vara beredda på snabba förändringar i undervisningen om det skulle komma en andra virusvåg.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2020-07-20 06:02
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Skolstarten kommer troligen bli annorlunda jämfört med tidigare år. Coronakrisen är långt ifrån över enligt socialminister Lena Hallengren (S) som befarar att vi måste förbereda oss på en andra våg: "Ingen av dessa ljuspunkter betyder att faran är över, för ingen vet hur Sverige kommer drabbas till hösten" (SVT, 6/7). 

I slutet av förra veckan meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regeringen möjliggör för gymnasieskolor att kombinera fysiska och digitala studier för att minska trängseln i kollektivtrafiken (Utbildningsdepartementet, 16/7). I juni meddelade regeringen att de låter gymnasie- och högskolor att öppna upp igen, men det nya beskedet ger gymnasieskolorna visst förbehåll till flexibilitet. I dessa minst sagt oroliga tider är det ett klokt förslag.

När skolorna öppnar kommer tiotusentals ungdomar att behöva åka kollektivt. Trycket kommer bli stort på bussar och tåg. Risken finns att det kan leda till en snabb smittspridning. Samtidigt är inte barn och unga i riskgrupp, men i stort behov av en högkvalitativ utbildning. Här krävs en avvägning som varje rektor och lärarlag noggrant måste beakta inför hösten. 

Distansundervisningen är en nödlösning och ska endast ses som det. Om det finns andra sätt att minska trycket på kollektivtrafiken, exempelvis att planera skoldagen utefter när det vanligtvis inte är rusningstid, är det givetvis ett bättre alternativ än att låta det gå ut över elevernas undervisning.