Det är lätt att invaggas i en falsk säkerhet. Vaccinet är snart här. Vi kan börja skönja hoppet om en normalisering till sommaren där värme och vaccin samspelar.
Många drog också en lättnadens suck över att Joe Biden blir USA:s nästa president och att fyra långa twitterår snart är slut.
Det finns dock inget skäl att slå sig till ro. Den värld som vi kommer att få se 2021 är svagare och bräckligare än den som vi lämnade 2019. I alla fall om man betraktar världen ur ett perspektiv från ett land där man värdesätter demokrati, regelbaserad ordning och en hållbar utveckling. 2020 blev det varmaste året i Sveriges i historia och klimatförändringarnas effekter märks allt mer.
Även om USA valde Biden så kommer Trumps spöke att leva kvar i det polariserade landet. Det ihärdiga upprepandet om påstått valfusk, som både amerikanska myndigheter och internationella valövervakare har konstaterat saknar grund, är som giftdroppar för den amerikanska demokratin. Trump har också en stark bas i det Republikanska partiet som följer honom nästintill blint. Redan i valkampanjen 2016 konstaterade Trump att ”jag kan skjuta någon utan att förlora några röster”. Nu är många av hans fans övertygade om att ett riggat val stal segern från Trump. Mätningar har visat att uppemot 7 av 10 republikaner tror på anklagelserna.
Det här är en dolkstötslegend som håller på att byggas upp. Legenden kring ”the steal” kommer att fortsätta att undergräva tilliten till samhällets institutioner i världens viktigaste demokrati och den fria världens ledare. USA kommer också brottas med de ekonomiska konsekvenserna efter pandemin.
EU brottas med samma ekonomiska problem, samt konsekvenserna av Brexit. Däremot har en hungrig marxist-leninistisk stormakt med nationalistiskt komplex stärkt sin position. Det handlar förstås om Kina som genom totalitära grepp, men även mörkläggning av omfattning och konsekvenser av coronasmittan, hittills har stärkt sin ekonomiska ställning under krisen.
I Ryssland har Vladimir Putin demonstrerat sin hänsynslöshet efter att ha låtit FSB försöka mörda oppositionsledaren Alexej Navalny. Det ryska kriget i östra Ukraina fortgår och den ryska eliten har på inget sätt övergivit ambitionerna att kunna sluta Kiev och Ukraina i Kremls famn. Trycket på Belarus på att gå vidare med att integrera sig med Ryssland kommer att fortsätta 2021, samtidigt som modiga demonstranter kräver att folkets röst ska höras mot Lukasjenkos regim. Kraven på rättvisa val har mötts med massarresteringar och tortyr.
Säkerhetsläget i Östersjöområdet och Arktis är fortsatt ansträngt och farligt, och kommer att vara det under överskådlig tid.
För Sverige och andra demokratier inom EU så är världsläget så pass bekymmersamt att det inte finns utrymme att lättat att andas ut och placera sig på en vilstol till sommaren och tro att det inte kommer en höst efter pandemiplågan.
Vi har ett kort fönster att hantera en lång rad omfattande problem. Även om det inrikespolitiska läget i USA gör att Bidens grund kommer att vara att skör så skapas möjligheter. USA kommer att återinträda i Pariasavtalet. Ett större engagemang från USA för att driva på omställningen till fossilfritt behövs för att vi ska ha en chans att klara oss från att kliva allt för mycket över 2 graders temperaturökning. Biden har också aviserat ett toppmöte för demokratier. Här behöver Europa förstå att man måste bidra med mycket mer för att försvara friheten i världen.
Så för 2021, ställ dig frågan vad kan du och Sverige göra för frihet och hållbarhet i världen.
Del 1. Det här är första delen i ledarsidans jul- och nyårsserie, Samhället efter pandemin. Del 2 kommer i morgondagens SN.
Patrik Oksanen är senior fellow vid tankesmedjan Frivärld och var tidigare politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (C). Han medverkar emellanåt med ledartexter i SN.