En blodig tråd från ayatollor till Nyköping

Det senaste årets våldsvåg i Nyköping ska ses i ljuset av Säpos senaste besked om hur diktaturer och kriminalitet samarbetar. Det lilla påverkas av det stora.

Den islamistiska diktaturen Iran använder sig av kriminella i Sverige för att begå våldsdåd mot personer, grupper och andra stater.

Den islamistiska diktaturen Iran använder sig av kriminella i Sverige för att begå våldsdåd mot personer, grupper och andra stater.

Foto: Vahid Salemi

Ledare2024-06-01 09:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Gängkriminella krafter i Sverige strider mot varandra och andra. En del av detta har fått våldsamma följder i Nyköping. Under 2022 mördades två 14-åriga pojkar som bodde i Nyköping, dåden har kopplats till den gängkriminella miljön. I slutet av förra sommaren drabbades Nyköping dessutom av en våg av våld, med flera mordförsök och attentat. 

Personkopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot och dess ledare Rawa Majid har konstaterats av polisen. Våldet här har inte en direkt koppling till kriget mellan ledare inom Foxtrot, det ses som något mer isolerat. Men det är en del av en större sfär, en längre blodig tråd som är värd att göra synlig.

undefined
I slutet av förra sommaren drabbades Nyköping av en våg av våld, med flera mordförsök och attentat.

Det finns en global konflikt mellan demokratier och diktaturer. Den förs öppet eller i gråzoner, och den växer. Den islamistiska diktaturen Iran använder sig av gängkriminella i Sverige för att begå våld mot personer, grupper och andra stater som Israel. Detta bekräftade Säpo på en presskonferens i torsdags. 

Vad vinner de kriminella på detta? En kriminell sfär har begränsad kraft till ett uthålligt våld och eget skydd. Att rekrytera tonåringar till grova våldsdåd kräver resurser. Det gör också vapen, ammunition och sprängmedel. Att säkra en flyktväg för att ledargestalter ska hålla sig undan, det kostar på. 

Fiendens fiende kan tillfälligt vara en "vän". Om kriminella i Sverige begår brott på beställning från ayatollorna i Iran, kan det vara en inkomstkälla vid sidan av vardagskriminaliteten. Men kom också ihåg rubrikerna om gängledaren Rawa Majid, ”den kurdiska räven” och att han åtminstone har befunnit sig i Iran. Kriminella ledare på flykt kan köpas eller utpressas av främmande makt. Uppgifter från israeliska säkerhetstjänsten gör gällande att Foxtrot-nätverkets ledare har rekryterats av Iran eller tvingats att samarbeta. 

Gängkriminaliteten blir svårare att krossa om den har stöd eller köpts av främmande makt. Den kan också ställa till med mer elände.

Under påsk-upploppen våren 2022 varnade Säpo för att kriminella krafter drev på våldsamheterna. De drevs av egna intressen, men kanske också andras. Även koranbränningarna i Sverige har utnyttjats av Iran och Ryssland.

Ryssland har för sin del under lång tid stöttat fascistiska och främlingsfientliga partier inom EU med pengar och annat. För att göra Väst svagare, motverka sammanhållning – och driva på isolerande krafter. 

Den som tror att Sverige kan stänga ute omvärlden är i bästa fall naiv, i sämsta fall en köpt lögnare.

Regimer som Iran och Ryssland vill öka sin globala och regionala makt genom att försvaga Väst och andra demokratier. De skyr inga medel. Kriminella gäng görs i detta till legoknektar och nyttiga idioter. Och våldsamheterna som har drabbat Nyköping formar en liten bricka i ett stort och blodigt samtidspussel.